icon clock15.11.2021
icon eye611
ЛАНОВЕЧЧИНА

Ювілейна літературна скарбниця Василя Неручка

  Незадовго до Дня української писемності та мови побачила світ ювілейна, десята, методичка громадського активіста Василя Неручка.

  Це інформаційний вісник медіа-фестивалю політичної сатири «Гарячі припарки» (випуск 2) під назвою «А дзвони гудуть від тривоги…» на 175 сторінок.

  Видання пише актуально про болючі проблеми української дійсності: громадсько-патріотична публіцистика, літературно-критичні розвідки, політична сатира у розмаїтті жанрів.

  Ключова тема тут — Шевченкіана, оскільки книжка присвячена 160-им роковинам смерті Т.Г.Шевченка: «Декламуємо Шевченка», «Читаємо, декламуємо Кобзаря», «Читаємо, осмислюємо Шевченка», «Пізнаємо, розгадуємо Шевченка», «У вінок Кобзареві», «Осмислюємо, декламуємо Шевченка», «Вчимося у Шевченка» — поетичні акценти збірника. Базовою є грунтовна стаття Неоніли Дзюби «На вічному шляху до України», де філологиня ділиться власними роздумами, цитує Кобзаря, класиків, Святе Письмо, використовує дослідження науковців у цій царині.

  «Кожному народу, нації, для того, аби вона не загубилась в історичних переплетеннях подій, Господь дає пророка. В його вуста вкладає ті істини, які необхідно засвоїти для подальшої історичної долі. І вибирає Господь, як правило, не із знаті, не із освіченої верхівки, а з самих низів, із плоті і крові народу. Подібно до того, як Господь послав сина свого простій родині теслі. Українському народу послано Пророком селянську дитину, яка рано пізнала сирітську долю, не навчалась в клясичних гімназіях», — пише Неоніла Дзюба.

   Ознайомившись із змістом збірника, прочитавши за короткий час майже усі публіцистичні тексти, декілька поезій, роздуми про феномен сучасного виборця, медіаграмотність, інфогігієну, упевнено можу сказати, що це одне з вагомих і найкращих літературних плодів автора – поета, публіциста, філолога, громадського активіста Василя Неручка.

  Серед дописів «А дзвони гудуть від тривоги…», особливу увагу привертають «Передвиборча клоунада як метод консервації збанкрутілої політичної системи», «Про громадську мужність Андрія Кузьменка», «Про політичну культуру», «До проблеми національного примирення», «Хто пускає тумана?», «Про політичну сатиру, успішних хохмачів та хижий оскал психологічного терору?!», «Сигнальні дзвони інтелектуального фронту», «Про політичну самоосвіту виборців», «Крізь шпари в обмежувальних мурах дозованої демократії».

  За роки військового конфлікту (лютий 2014 — липень 2021-го) В.Неручок підготував та видрукував серію художньо-публіцистичних збірок: «Камертон щирого українця» (2014), «Обереги нації і держави» (2015), «На перехрестях геройства та громадянської мужності» (2017), «Передвиборча дилема», інформаційний вісник медіа-фестивалю «Гарячі припарки» ч.1 (2018), «Сонце на долоні», «В гніздах лелечих кулі димлять…», «Постою на вітрах» (2020), «До джерел національної єдності», «А дзвони гудуть від тривоги…» (2021).

  «У кожному із видань я намагався аргументувати свої аналітичні розвідки цитатами із праць провідників національно-визвольних змагань, а ще не забував про підсилення емоційної складової викладу, використовуючи поетичні одкровення самодіяльних літераторів Тернопільщини та самобутніх митців із кількох «різношерстних» регіонів України», — зазначає автор видання.

  Зі змістом ювілейної творчо-мистецької просвітницької роботи Василя Неручка можна ознайомитись у міській бібліотеці Ланівців. Охоче і я дам почитати цю книжку. Вона вартує.

  Василю Петровичу та всьому авторському колективу збірки «А дзвони гудуть від тривоги…» — вдячність і многая літа творчого неспокою!

Наталя ГАМЕРА.