icon clock10.11.2021
icon eye591
ЛАНОВЕЧЧИНА

Ініціатива людей, підкріплена коштами, – дієва

  Чи не кожен з нас хоче бачити свою маленьку батьківщину, містечко, село, де народився і зростає красивим, розвинутим, з сучасними дитячими майданчиками, відпочинковими зонами, духовними оберегами та ін., щоб було жити комфортно і приємно. Мабуть, що так. Уже декілька років завдяки громадському бюджету (частина бюджету територіальної громади Лановецької міської ради), ініціативам сільських і міських мешканців, які розробляють різноманітні проєкти, що сприятимуть розвитку населених пунктів, дають «зелене світло». Відтак, це згуртовує громаду навколо спільної справи, адже лише ті проєкти, що набирають найбільше голосів, отримують відповідне фінансування. З кожним роком міська рада збільшує суму коштів, які спрямовують на реалізацію проєктів-переможців. Відтак, на 2020-й було заплановано 605 тис. 300 грн, на 2021-й — 1 млн 135 тис. 800 грн (21 проєкт-переможець), на 2022 рік — 1 млн 201 тис. 600 грн (19 проєктів-переможців).

  Лише за два роки маємо приклади десятків успішно реалізованих проєктів. В числі таких — «Безпечне материнство — щасливе дитинство» в с.Молотків (автор — Юлія Скакун) і «Оберіг села — «Богородиця» в с.Козачки (ініціатори — Катя Луник і Маша Калабура).

  Коли сміються діти – радіє все довкола

  Юлія Скакун — жителька с.Молотків, яка виховує маленьку донечку Єву. Ідея створення проєкту «Безпечне материнство — щасливе дитинство» народилася якось сама по собі, позаяк у селі для дітей не було жодного місця для веселого і рухливого проведення часу на свіжому повітрі. Почувши про конкурс проєктів, вирішила внести й свою лепту у розвиток села. Сільчани підтримали хороший задум Юлії, взяли участь у голосуванні, за підсумками якого проєкт опинився серед переможців.

  А 13 жовтня за участі наймолодших молотківчан, старости села Олександра Дорановського, який зробив вагомий вклад у реалізацію хорошого задуму, відбулося урочисте відкриття майданчика. З перших хвилин дітвора облюбувала це місце, і вже після відкриття досхочу розважалися на встановленому ігровому комплексі з гіркою, балансиром, подвійними гойдалками, гралися у пісочниці, а батьки спостерігали за ними, сидячи на лавочках. Було весело, гамірно і цікаво. Юлія дякує всім небайдужим сільчанам, хто залишив свої буденні справи і долучився до встановлення майданчика, зокрема, Василю Костюку, Оксані Бочин, Миколі Церковнюку, Альоні Гайдай, Володимиру Бочину  І хоч уже листопад та прохолодно, маленькі молотківчани залюбки сюди прибігають навіть на декілька хвилин. Юлія Скакун продовжує впроваджувати свої ініціативи. У конкурсі на 2022 рік її новий проєкт «Благоустрій дитячого майданчика» знову серед переможців. Тож молотківчанка звертається до всіх, хто ще вагається у власних силах: «Не бійтеся зробити щось не правильно, бійтеся не зробити взагалі».

  Богородиця згуртувала жителів с.Козачки

  Що може згуртувати сільчан, як не хороша ініціатива чи добра справа? Ось і в Козачках люди об’єдналися навколо ідеї спорудити оберіг — образ Богородиці, що буде охороняти сільчан на всіх їхніх шляхах. Ініціатори Катя Луник і Марія Калабура запропонували взяти участь у конкурсі проєктів «Громадський бюджет — 2021», отримали підтримку односельців. Сьогодні фігура Пресвятої Богородиці стала окрасою села на місці, де ще донедавна росли чагарники і кущі. Освячення відбулося у неділю, 31 жовтня, за участю місцевого священника о.Юрія Бойка, благочинного лановецького благочиння о.Ігоря Шаринського та о.Олександра Копійковського, мешканців села і жертводавців. Урочистості дійству додавали духовні піснеспіви у виконанні церковного хору та християнські віршовані рядки, які душевно декламували юні козачківчани.

  Активна сільчанка, учасниця церковного хору Лариса Хлопась не стримуючи емоцій щиро дякувала усім, хто долучився до доброї справи: найбільшому меценату і благодійнику — голові ПСП а/ф “Горинь” Осипу Гасюку, який пожертвував 25 тис.грн, старості села Володимиру Пшику, Василю Сівчуку, Володимиру Васюку, а також Анатолію Довгалю, Ярославу Вигонному, підприємцям Сергію Сташуку, Юрію Лунику, родинам Яковицьких, Похилюків, Фурманів, Полянків, Шинкаруків, Якобчуків, Паламарчуків, Баб’яків, Красюків, Фаринів, Гераймовичів, Цируків, Міняйлів, Хлопасів, Татаринів, Шумилів, Калабурів, Павлусів, Рижаків, які словом, ділом, справою, фінансово підтримали і разом перетворили велику мрію маленького села у реальність. А о.Юрій вручив благословенні грамоти за благочесне служіння перед ПЦУ Анатолію Довгалю, Василю Сівчуку, Володимиру Васюку.

  Благі справи людей, які потрудилися задля того, щоб у селі був свій маленький оберіг, неодмінно будуть записані у вічну книгу життя, а Господь обдарує їх земними ласками та щедротами, пошле здоров’я, щастя, добробут і благополуччя.

Олеся МЕЛЬНИЧУК.

Відомі проєкти-переможці конкурсу “Громадський бюджет-2022”

  Цьогоріч переможцями визначено 19 проєктів: “Щасливий дитячий простір” у м. Ланівці (автор — Алла Черній); “Декоративна клумба “Палітра” у м. Ланівці (автор — Алла Жмака); “Відпочинкова зона2” у с. Лопушне (автор — Максим Хамрій); “School-простір — комфорт, безпека, активність” у с. Загірці (автор — Наталія Рейтор); “Шкільне подвір’я — це територія радості для наших дітей” у с. Вишгородок (автор — Мар’яна Павлюк); “Щасливе дитинство” у с. Люленці (автор — Петро Коваль); “Шкільний двір — дзеркало нашого села” у с. Вербовець (автор — Світлана Іванунь); “Благоустрій дитячого майданчику” у с. Молотків (автор — Юлія Скакун); “Багатство нації — здорові та спортивні громадяни. Встановлення вуличних тренажерів у селі Краснолука” (автор — Людмила Сидорук); “Огорожа кладовища села Волиця” (автор — Інна Кантицька); “Комплекс вуличних тренажерів у селі Татаринці” (автор — Людмила Юрчук); “Оберіг села — “Покрова Пресвятої Богородиці” у с. Верещаки (автор — Степан Павлюк); “В Юськівцях крокуємо впевнено до мрій!” (автор — Мирослава Черняк); “Дозвілля для дітей та молоді” у с. Шушківці (автор — Іванна Крицька); “Дозвілля для молоді: життя — це рух, рух — це спорт” у с. Плиска (автор — Алла Безкоровайна); “Облаштування зони відпочинку с. Гриньки “Громадський простір” (автор — Людмила Кравець); “Шана і пам’ять померлим с. Жуківці (Встановлення огорожі навколо кладовища)” (автор — Ангеліна Любас); “Відпочинкова зона с. Мала Білка” (автор — Віктор Михащук); “Веселий та ігривий дворик” с. Коростова (автор — Микола Мартинюк).