І спорт, і ерудиція, і нові знання та знайомства: учителька з Лановець організувала літературну школу “ПроМова”

  На базі Лановецької школи №2 розпочала свою діяльність мовно-літературна літня школа «ПроМова». Ініціаторкою її створення є учителька української мови та літератури, викладачка секції «Журналістика» Лановецької філії Тернопільського обласного відділення Малої академії наук Лілія Матевощук.

  — Ідея виникла після повномасштабного вторгнення, коли під час дистанційного навчання до нас приєдналися діти з інших регіонів України, — розповідає організаторка «ПроМови». — Я розуміла, що вони змушені були залишити рідний дім та евакуюватися у більш безпечне місце, а тут все нове для них і їм зовсім непросто. Тоді й вирішила познайомити учнів нашої школи з дітьми з інших регіонів, щоб згуртувати, проявити підтримку. У травні почала складати програму, домовлятися про онлайн-зустрічі з різними цікавими людьми, приміром, письменницею, викладачкою китайської мови, майстринею-лялькаркою.

  Цікавий задум своєї креативної дружини підтримав її ще більше креативний чоловік — письменник, перекладач, журналіст, ведучий різноманітних імпрез, володар декількох важливих відзнак у галузі літератури, директор Культурного центру Єловицьких (зараз перебуває на військових навчаннях) Юрко Матевощук.

  Разом із колегою Мариною Басараб поєднують заняття з української мови і літератури зі спортивними іграми та естафетами. І це поєднання вийшло вдалим, як відзначають відвідувачі мовно-літературної літньої школи. А їх тут 38. Крім лановецьких, є діти з Харківщини та Херсона.

  — За власні кошти ми замовили футболки з написом «Мовно-літературна літня школа «ПроМова», виготовили бейджики, — каже Лілія Матевощук. — Дуже приємно, що осторонь не залишився міський голова Роман Казновецький, який надав необхідну канцелярію та футбольні м’ячі, які ми використовуємо під час занять. Схвалив мою ідею і підтримав її впровадження директор школи Володимир Рубець.

  Зустрічі проводитимуть ще два тижні. Хочу сказати, що подібні заняття та інші цікаві й змістовні заходи сьогодні потрібні дітям, а особливо із регіонів, де ведуться бойові дії. Тому велика вдячність усім, хто не лише навчає, а й виховує власним прикладом небайдужості.

Наталя ГАМЕРА