3 грудня – Міжнародний день інвалідів

ПРО  ТЕ,  ЩО  БОЛИТЬ

  Україна, як і весь світ, щороку 3 грудня відзначає Міжнародний день інвалідів. Це символічне нагадування про обов’язок влади та суспільства перед людьми, яких доля позбавила повноцінного здоров’я.

  На території району проживає 1057 осіб з інвалідністю. З них: 121 дитина, 117 інвалідів І групи, 308 – ІІ групи і 511 – третьої. А також 1929 осіб – діти війни. З них – 129 інвалідів.

  Як думаєте, легко пересуватися людям, які не можуть обходитися без спеціального візка? У нашій громадській організації таких осіб більше 50. Дуже потребуємо нових ходунків, візків, особливо з електроприводом. Чимало членів нашої організації звертаються з питанням: «Як можна отримати на пільгових умовах окуляри, слухові апарати?». Я вже не кажу про пільгові путівки на оздоровлення і лікування, лікарські препарати, які є життєвою необхідністю. Свого часу була ідея організувати аптеку для людей з інвалідністю, де лікарські засоби відпускали б на пільгових умовах. Але вона не знайшла підтримки.

  До речі, у мене часто виникає запитання, чи про щось замислювалися ті, хто призначав дату дня інвалідів взимку? Напевне, ні. Бо багатьом людям цієї категорії краще було б влітку збиратися на всілякі заходи, зустрічі, чи просто поспілкуватися. Хочеться звернути увагу на глибоке і щире співчуття людям з особливими потребами на Лановеччині, які постійно користуються візком. Сходи, високі бордюри, вузькі двері не дозволяють потрапити у приміщення, перейти на інший бік вулиці, скористатися громадським транспортом. Так, з 29 установ, визначених робочою групою, створеною при райдержадміністрації, для облаштування вільним доступом для осіб з інвалідністю пристосовано 8 об’єктів. Пандусами облаштовано 25 об’єктів.

  Шановні голови первинних осередків громадської організації «Союз осіб з інвалідністю України». Висловлюю вам подяку за активну участь у житті громадської організації, тісну співпрацю з органами влади та місцевого самоврядування, за вирішення актуальних проблем соціального захисту інвалідів та сподіваюся на вашу подальшу активність у цій благородній справі. Хочу також подякувати всім, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримки і допомоги є реальним виявом милосердя, людяності та любові до ближнього.

Автор: Георгій МЕЛЬНИК,

голова Лановецької районної організації ВОІСОІУ.