icon clock11.12.2021
icon eye301
ЛАНОВЕЧЧИНА

30-й річниці референдуму про незалежність – вдосконалені ініціативи небайдужих ланівчан

  1 грудня прогресивна громадськість України відзначила 30-ту річницю Всеукраїнського референдуму про незалежність, який забезпечив незворотність державотворчого процесу, що його започаткували прийняттям Декларації про незалежність України від 16 липня 1990-го та Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991-го. Як відомо, у референдумі взяли участь 31 млн 891 тис. громадян — 84,1 % населення України. З них 28 млн 804 тис. — (90,3 %) висловили підтримку Акту незалежності. Якби результати народного волевиявлення не були настільки переконливими, то у російських шовіністів зявилося б значно більше шансів утримувати Україну у сфері своїх впливів.

  Я активний учасник цього широкомасштабного заходу — під егідою Народного Руху України  очолював громадський штаб із підготовки та проведення Референдуму від 1 грудня 1991 року на теренах Лановецького району Тернопільщини та Теофіпольського району Хмельницької області, тож добре пам’ятаю, із яким емоційним піднесенням наші громадяни йшли на референдум. Якби наш політичний клас зміг спрямувати ентузіазм народних мас у конструктивне русло, то на цей час Україна мала б статус індустріально розвинутої держави. Але, видно, зовсім інше було на думці у наших президентів Леоніда Кравчука, а особливо Леоніда Кучми, який після переобрання на другий президентський термін видав указ від 2 листопада 2000 року про запровадження свята — «Дня працівників прокуратури», саме 1-го грудня. Більшість співвітчизників зрозуміли, що цим започатковано курс на узурпацію влади, що правляча еліта вже не має наміру узгоджувати з народом стратегію державного будівництва.

  У цьому ми мали змогу переконатися 1 грудня 2006 року, коли проводили у районному будинку культури  вечір пам’яті академіка сміху Павла Глазового. Тоді перед парадним входом  розмістили інформаційний стенд із текстом Статуту Лановецького районного комітету громадської ініціативи «Естафета поколінь». Поки вирішували інші організаційні питання, то працівники районної прокуратури змусили тодішнього директора РБК Миколу Фурмана демонтувати «несанкціоновану» рекламу. Але коли я зателефонував згаданим стражам закону і повідомив, що маю намір направити  телеграфічний запит у Генеральну прокуратуру, то нам дали спокій. Проте з кожним наступним роком про річницю референдуму згадували у контексті буденних подій, що не сприяло росту громадянської активності населення. Зрештою, це призвело до суттєвого послаблення позицій і тієї ж прокуратури, адже 14 жовтня 2014 року Верховна Рада України ухвалила  закон про внесення змін до закону України «Про прокуратуру», яким позбавила органи прокуратури в Україні функції загального нагляду та усіх пов’язаних з цією функцією повноважень.

  Протягом останніх років наприймали десятки законів, які суперечать нормам Конституції України, а тому створюють додаткові ризики у контексті майбутнього держави.  До переліку таких відношу норму, згідно якої місцеві органи влади не зобов’язані надавати ініціаторам звернень письмових дозволів на проведення публічних заходів, що ускладнює їх організацію. Так у Лановецькій міськраді, на заяву Лановецької РО Конгресу Українських Націоналістів щодо встановлення 1 грудня 2021 року біля міського будинку культури інформаційного поста, з метою проведення громадянської експертизи, нам відповіли усною згодою. Про те, що можемо одержати письмову згоду, повідомили вже 2 грудня о 16 год 39 хв. Така обставина змусила багатьох законопослушних жителів міської громади утриматись від участі у цій консолідуючій акції.

  У тому, що вона не містить жодних екстремістських проявів переконалися вже понад шістдесят ланівчан, які погодились заповнити три тематичних анкети, роздрукованих у форматі двох буклетів. Перша анкета підготовлена мною за матеріалами наукового альманаху «Кроки до громадянського суспільства» (2004).

  Друга анкета покликана вивчити відгуки жителів Лановецької міської громади щодо самодостатності згаданого Статуту РКГІ «Естафета поколінь», щоб на основі саме такого механізму громадської взаємодії створити та організувати діяльність Лановецького територіального комітету громадської ініціативи «Естафета поколінь».

  Третя анкета покликана виявити креативні ідеї, що допоможуть надати нового імпульсу  естафеті миру «Зупинимо війну разом!», яку започаткували у Ланівцях 22 червня 2015 року і протягом наступного липня донести до смт. Ямпіль та смт. Білогір’я Хмельниччини, за інформаційної підтримки обласної газети «Свобода» та районного часопису «Голос Лановеччини».

  Хтось зауважить, що розповсюдження 60-ти анкет протягом 4 годин акції (з 12 до 16 години) — це надто сумнівний результат. На це відповім, що у заході було задіяно лише три особи, крім мене (голова Лановецької РО КУН) ще два активісти ініціативної групи «Естафета поколінь» нашої громади — Степан Закітнюк та Петро Гуменюк. Хоча цьогорічний перший день зими виявився доволі поблажливим (пригадую, що 1 грудня 2002-го нам дошкуляв пронизливий вітер та 20-ти градусний мороз) проте і + 1 із їдкою вологістю знижували зацікавлення перехожих, які неохоче йшли на контакт, дбаючи про свої клопоти. Загальну атмосферу влучно передала репліка однієї жіночки середніх років. Дізнавшись, що ми маємо намір створити громадську організацію, яка буде відстоювати інтереси простих громадян, вона емоційно резюмувала: «Ого, такого ще ніколи не було! Але, якби таке було, то хай би воно було!» — і подалася далі…

  Ми роздрукували Статут Лановецького територіального комітету громадської ініціативи «Естафета поколінь» та 200 комплектів згаданих буклетів, що були скріплені разом із квитками книжкової лотереї, яка буде проводитись у чотири етапи: перший — 19 грудня 2021-го; наступні у січні, лютому і березні 2022 року. Лотерейні квитки братимуть участь в усіх розіграшах, за умови належного заповнення трьох анкет. Формальний підхід, коли завдання вирішується бездумно — одним махом — тут буде недоречним.

  Зверніть увагу на заголовки анкет — це не громадська, а громадянська експертиза. Якщо під час  громадських слухань (організованих владою) розглядаються переважно побутові та екологічні проблеми, то в нашому випадку йдеться про структуризацію громадянського суспільства, тобто про сферу соціального життя, в якій люди взаємодіють самостійно і автономно щодо держави. За такої умови громадські організації починають виконувати роль посередників між владою та широкими верствами населення, тобто стають опорою демократії та гарантом індивідуальних громадянських свобод. Ось чому українські науковці, учасники проекту «Громадянська освіта — Україна» (березень 2005 – березень 2008) дійшли висновку, що вищий ступінь розвитку громадянського суспільства полегшує громадянам захист своїх прав, розширює їхні можливості щодо самореалізації в різних сферах суспільного життя і, що не менш важливо — суттєво зменшує небезпеку узурпації політичної влади тими чи іншими її органами або окремими особами.

  А хіба політична влада в Україні цілком не узурпована олігархами, ще з 2010 року? Але ж відбулася Революція гідності?! — вклинюють своє опоненти. Так, відбулася, але за сценарієм олігархів, ставленики яких звели її нанівець. Бо «гарний політичний національний рух, що обіцяв титульній нації величезний успіх, спрямували не у русло консолідації та творення, а на шлях розкольництва». А саме ця обставина розв’язала руки російському імперіалізму, і ще до сьогодні несе загрозу розчленування країни.

  А чим тут можуть зарадити жителі провінції? — запитають скептики.

  Відповідь на поверхні — взявши за основу напрацювання вітчизняних науковців, спробуємо перевірити їх життєздатність у локальному масштабі — на теренах Лановецької міської громади. Якщо наш експеримент дасть позитивні висліди, то одержимо підстави для його поширення в межах нашої, допоки ще унітарної, держави. Але, щоб так сталося, маємо віднестися до запропонованої громадянської експертизи з усією відповідальністю. Організатори цього проекту переконані, що незважаючи на масову трудову міграцію як в Україні, так і в Ланівецькій міській громаді, все ще залишається критична маса ерудованих кадрів, яким до снаги виконання наміченого завдання.

  Просимо усіх, хто вирішив взяти участь в анкетуванні, не легковажити. Перш ніж заповнювати анкети, знайдіть можливість ознайомитись із Статутом Лановецького ТКГІ «Естафета поколінь», примірники якого знайдете у читальному залі міської бібліотеки. Нагадаю, що у 2006-му цей типовий Статут вже висвітлювався (протягом трьох місяців) у читальному залі центральної районної бібліотеки, згодом, у 2010-2011 рр., був опублікований в обласній газеті «Свобода». Щоправда, за останні роки цей установчий документ зазнав незначних, але суттєвих поправок, які спрямують діяльність громадської організації у конструктивне русло.

  Заповнюючи анкету прослідкуйте, щоб вона була адресною (потрібно вказати прізвище, ім’я по батькові, рік народження, місце проживання, хоча б населений пункт), а ще зазначити на лотерейному квитку свої прізвище та ініціали і населений пункт.

  Нагадаю, що з часу започаткування цього проекту (вересень 2002-го) нами проведено добрий десяток громадських експертиз, у ході яких щоразу розповсюджувалось три сотні анкет, тоді як респондентами поверталося близько сотні чи і того менше. Сьогодні друкарські послуги вимагають значних витрат, які змушені брати на себе поодинокі ентузіасти. Шкода, що ми досі не дочекалися бажаного результату, адже з плином часу відійшли за обрій наші вірні побратими Андрій Токарчук, Дмитро Харчук, Костянтин Чернець. Їм на зміну прийшло кілька нових активістів, але усі вони належать до старших вікових груп: від 51 до 80 років. А де представники молодших та середніх поколінь, які зарекомендували себе ерудованими борцями за справедливість? Де молоді патріоти, що пройшли горнило бойових дій на Донбасі? Вони переконалися, що тут, у цивільному житті, чимало проблемних ситуацій вирішується не у відповідності до законів здорового глузду, а під напором алогічних комбінацій, які не піддаються корекції на вимогу поодиноких громадських активістів. На таке може спромогтися лише інтелектуально сконсолідований громадянський рух. Якщо повнолітні респонденти назвуть у своїх анкетах гідних представників вікових груп: від 21 до 50 років, то це спонукатиме номінантів експертизи зайняти більш активну громадянську позицію, а саме з цього розпочнеться процес структуризації громадянського суспільства.

  Належно заповнені анкети (разом із квитками книжкової лотереї) просимо приносити у міську публічну бібліотеку або у редакцію газети «Голос Лановеччини». Якщо у найближчі тижні нашу ініціативу підтримає дві сотні респондентів, то вже у День Святого Миколая у читальному залі Лановецької міської бібліотеки відбудеться перший розіграш книжкової лотереї, де у якості призів буде розіграно по 15 примірників інформаційних вісників медіа-фестивалів «Волинські гостини» та «Гарячі припарки» (презентаційні видання), а також інші мистецькі вартості.

  1 грудня вісник «Волинські гостини» вручено Світлані Пчолі, яка вже понад три місяці виконує обов’язки завідуючої міською бібліотекою (без жодного підлеглого працівника), а в 2006-му, як секретар міської виборчої комісії, забезпечила її бездоганну роботу. Такі ж книги вручено Степану Закітнюку — депутату Лановецької селищної та міської ради трьох скликань та Неонілі Дзюбі — багаторічній завідуючій методкабінету відділу освіти Лановецької РДА, яка сьогодні очолює профспілку працівників освіти.

  Вітаємо потенційних однодумців із 30-ю річницею Референдуму про незалежність та сподіваємось на тривалу конструктивну співпрацю, орієнтовану на зміцнення української державності.

Василь НЕРУЧОК,

голова Лановецької РО Конгресу Українських Націоналістів, координатор ініціативної групи «Естафета поколінь» у Лановецькій міській громаді.