icon clock31.05.2019
icon eye487
СВІТ

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

ПАЛІННЯ ЧИ ЗДОРОВ’Я – КОЖЕН ОБИРАЄ САМ

  Сьогодні тютюнопаління стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок у світі. За даними останніх опитувань, від цигарок залежні близько 60% чоловіків і 11,2% жінок працездатного віку. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років уже є постійними курцями. Серед української молоді, що навчається, досвід курити мають майже 78% опитаних. Зокрема, 11% учнівської молоді палять щодня, а 4% – хоча б раз на тиждень.

  У поведінці молодих курців домінує емоційний, а не раціональний момент. Прагнучи бути модними і сучасними, діти поступово втягуються в цей процес. Молодь продовжує палити, не розуміючи, що за це доводиться розплачуватись своїм здоров’ям. Очевидно, що успіх боротьби з тютюнопалінням залежить від особистого прикладу оточуючих.

  Шкідливий вплив паління пов’язаний із смолами, що містять 43 канцерогени і спричиняють злоякісні захворювання; окисом вуглецю та окисними газами, які сприяють розвитку серцево-судинних захворювань; подразнюючими засобами і цианистим воднем, які обумовлюють виникнення бронхіту та емфіземи; нікотином, з яким і пов’язано виникнення залежності від тютюнопаління. 

  Кожен прожитий день – це привід ще раз задуматись, що для нас важливіше: здоров’я чи сумнівне задоволення? Звичайно, аби кинути палити потрібна неабияка сила волі, однак це збереже вашу працездатність, а нерідко й життя, та дозволить сприйняти світ по-новому.

Автор: Галина ВАСЮРИН,

дезінструктор Лановецького РЛВ Кременецького ММРВ ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».