9 причин пити більше води

  У літню спеку перед нами вкрай гостро постає проблема зневоднення. Попри те, що вчені й досі не дійшли згоди з приводу того, скільки, все ж таки, води на добу повинна випивати доросла людина, беззаперечно одне: пити необхідно не лише, аби втамувати спрагу. Води потребують наша шкіра, суглоби та серце. А ще, як не дивно, вона робить нас щасливішими.
  1. Вода на клітинному рівні підтримує здоров’я шкіри.
Шкіра складається з трьох шарів: епідермісу, дермісу та підшкірної клітковини. Якщо епідерміс гідратований не достатньо, шкіра починає втрачати еластичність та стає грубою і шершавою. Деякі вчені вважають що саме вода приймає активу участь у продукуванні колагену.
  2. Вода підтримує здоров’я суглобів. Як повідомляє журнал Medical Gas Research, наукове дослідження, що провели в 2012 році, показало, що споживання води, додатково збагаченої воднем, допомагає полегшувати біль у хворих на ревматоїдний артрит. А здоровим суглобам вода допомагає такими й лишатися, “змащуючи” їх.
  3. Вода допомагає худнути. Численні дослідження доводять, що вода, особливо якщо пити її до їди, сприяє тому, аби людина спожила менше калорій. Адже ми часто плутаємо голод та спрагу й їмо тоді, коли насправді просто хочемо пити.
  4. Вода покращує травлення. Вона поліпшує перистальтику, що, в свою чергу, покращує травлення.
  5. Вода лікує головний біль. На жаль, не завжди. Однак, найпоширенішою причиною головного болю є саме зневоднення організму. За словами вчених, це призводить до зниження об’єму крові та її згущення, відтак наш мозок отримує менше кисню й сигналізує про це головним болем. Дослідження вказують й на те, що людям, які потерпають від мігреней, полегшення може принести просте збільшення щоденної норми споживання води.
  6. Вода допомагає захиститися від деяких видів раку. Як не прикро, але чимало факторів, ми не можемо контролювати, таких як генетика, стать, вік. Все ж здоровий спосіб життя допоможе попередити розвиток певних форм раку. Приміром, дослідження, проведені у 2011 році, показали, що чоловіки, котрі щодня випивають щонайменше 10,5 склянки води, на 24% менше ризикують захворіти раком сечового міхура. Науковці припускають, що рідина “вимиває” потенційні онкогенні агенти.
  7. Вода бадьорить та додає гостроти розуму. Студенти, які брали з собою на іспити пляшку з водою, показували кращі результати – про це у науковому дослідженні, що було опубліковано 2012 року в журналі British Psychological Society.
  8. Вода допомагає працювати серцю. Про це стверджують фахівці American Heart Association. Якщо людина випиапє достатньо води, серцю легше перекачувати кров.
  9. Вода покращує настрій. І навпаки, адже навіть порівняно невеликий ступінь зневоднення, тобто, втрата організмом лише 1,5% рідини, спроможен викликати роздратованість та брак енергії, говорять вчені.