icon clock01.06.2024
icon eye210
ЛАНОВЕЧЧИНА

Культурний центр Єловицьких – платформа для організації різнопланових заходів Лановецької громади

  Війна вбиває людей, знищує довкілля, руйнує інфраструктуру… Але прагнення жити і розвиватися, щоб зберегти культурну спадщину та волелюбний український дух ніякий окупант не в змозі вбити.

  У Ланівцях продовжує активно діяти Культурний центр Єловицьких – платформа для організації різнопланових заходів, створення культурного продукту.

  Ідея створення цього центру виникла у Юрія Матевощука – відомого й активного жителя міста, поета, менеджера культурних проєктів. Спочатку був розроблений грантовий проєкт, який переміг у конкурсі, завдяки чому було профінансовано реконструкцію будівлі під центр. А назвали його на честь родини Єловицьких, засновників міста Ланівці. Відкриття закладу відбулося у 2019 році в рамках співпраці із програмою DOBRE, а Юрій Матевощук став його керівником. Він мав багато власних ідей для розвитку центру, а також залучав багатьох відомих людей через особисті контакти, що розширювало можливості.

  Перед війною в центрі Єловицьких часто показували фільми, яких ще не було у вільному доступі, і це було можливим завдяки знайомствам Матевощука у кінематографії. Своєю завзятістю керівник згуртовував молодь, без його активної життєвої позиції закладу могло б і не бути взагалі. Зараз Юрій захищає Україну на передовій лінії фронту, він є прикладом і взірцем для молодих ланівчан.

  «Культурний центр Єловицьких з самого початку був задуманий як молодіжний простір, – розповідає заступниця керівника комунальної установи «Лановецький центр культурних послуг» Марія Коб’юк. – Але тут відбуваються практично усі культурно-масові заходи нашої громади. Зокрема, проводяться різні конференції, збори, наради, круглі столи, концерти, вистави і виставки, майстер-класи. Оскільки в міському Будинку культури зараз розміщується гуманітарний штаб, тому всі такі заходи відбуваються в центрі Єловицьких. Як і раніше, збирається молодіжна рада для обговорення своїх проєктів та їх реалізації. Проводять різноманітні заходи, естафети, конкурси. Організовуємо і вистави та показ мультфільмів для дітей. Наш центр працює без сталого графіку. Є запланований захід – то у нас відчинено для всіх бажаючих».

  Культурний центр Єловицьких у Ланівцях – це місце для згуртування та розвитку творчих людей, яке відіграє важливу роль у збереженні культурної спадщини регіону, популяризації українського мистецтва. Він також є важливим соціальним простором, де люди можуть збиратися і спілкуватися.

Софія МАГДИЧ,

студентка 1 курсу Тернопільського національного педагогічного університету.

 Фотоколаж зі сторінки

https://www.facebook.com/jelowycki

@Культурний центр Єловицьких