icon clock01.10.2019
icon eye777
ЛАНОВЕЧЧИНА

ІГОР ВАСИЛІВ: “УКРАЇНА ПОВИННА БУТИ УКРАЇНСЬКОЮ”

Депутат в окрузі: знайомство зблизька

  Аби з перших вуст дізнатися про проблеми мешканців свого виборчого округу, депутат-мажоритарник Ігор Василів побував у вівторок з робочим візитом на Лановеччині.

  Як відомо, у передвиборчій кампанії І.Василів не надто активно проводив агітацію ні під час нечисленних зустрічей з виборцями, ні тим паче у місцевій пресі. Не приховують у його команді усвідомлення, що люди (хто не був знайомий особисто) підтримали кандидата від “Слуги народу” здебільшого через відомий політичний бренд. В якійсь мірі фраза “слуг”: “Зробимо їх разом”, а згодом і “Зробимо їх разом ще раз” була образливою тим, хто хоч трішки намагався зрозуміти, що відбувається на арені політичного перезавантаження, але не особливо слідкував за перебігом подій у цій царині, тому сприймав її на свою адресу.

  То хто ж насправді Ігор Василів – народний депутат України 9 скликання по 164 округу від партії “Слуга народу” і які питання лобіюватиме у Раді, яку головну мету сповідує у своїй депутатській діяльності – про це він розповів під час зустрічі з ланівчанами в залі засідань районної ради та в редакції газети “Голос Лановеччини”.

З біографії
 
 Народився 16 листопада 1979 року в м.Тернопіль в сім’ї освітян.
  Закінчив Тернопільський технічний університет ім. Пулюя за спеціальністю “інженер-електрик”.
  З 2006 року – приватний підприємець. Учасник Євромайдану. З 2014 року – співзасновник першого волонтерського логістичного Центру допомоги бійцям АТО у Тернополі та голова Тернопільського обласного осередку ВО “Автомайдан”.
  У 2016-2017 роках був членом Ради громадського контролю НАБУ 2 скликання. Був членом поліцейської атестаційної комісії.
  У липні 2019 року обраний народним депутатом 9 скликання по 164 округу від партії “Слуга народу” як безпартійний. Член однойменної фракції. Член Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

  Відразу, дорогий читачу, розвію міф про те, що “слуги” неохоче йдуть на контакт з журналістами. Принаймні, це не про І.Василіва, який запевнив про готовність висвітлювати свою діяльність у пресі та зустрічатися з виборцями. А негативні висловлювання голови Офісу Президента Андрія Богдана про журналістів – це, на його думку, ніщо інше, як жарт… Злий, як на мене, бо конфлікти з журналістами – це взагалі як удар нижче пояса по його репутації. Фраза “ми спілкуємося з суспільством без журналістів” не додає честі жодному чиновнику, оскільки догма, що саме журналісти формують думку суспільства, ще, на щастя, не стала архаїзмом. І добре, що не всі наші слуги підтримують у цьому плані важливу в країні персону.

  Приємно вразило у спілкуванні з нардепом те, що обійшовся без звинувачень на адресу папєрєдніків, сказав, що пріоритет для нього – не те, що було, а те, що буде і над чим сьогодні треба працювати. І для нього неважливо, скільки коштів залучатимуть депутати кожен на свій округ, як важливо, скільки загалом отримають українці у результаті їхньої діяльності.

  “Ура-патріотизм” і зайвофразництво також не зашкалює… Наголосив лише, що Україна має бути українською, бо там, де не звучить українська мова, туди приходить рускій мір. Відчувається компетентність у багатьох злободенних питаннях. Не відкидаю, що і навчання в Трускавці не пройшли для нього марно. Не ігнорує поради фахівців, не береться коментувати й вирішувати питання, в яких мало обізнаний, або ж які не належать до повноважень депутата. Має чітку позицію у територіальній реформі, категоричний у плані підтримки малого і середнього бізнесу, водночас проти обману з боку підприємців. Однозначно виступає за підвищення зарплати найперше медикам, а загалом і всім працюючим, оскільки від цього залежить і розмір пенсій. Запевняє, що проблем в Україні з працевлаштуванням немає, є проблема професійної підготовки молодих кадрів, а заодно – й тих, хто їх готує. Ну, звісно, і тіньового бізнесу ще достатньо, що значно гальмує надходження до бюджету.

  У Верховній раді є членом комітету з питань транспорту та інфраструктури. Законопроект про зважування ваговозів на автошляхах, одним із авторів якого є Ігор Василів, уже підтримали колеги і підписав президент. Депутат зізнається, що ознайомитися зі всіма законопроектами фізично не можливо, але профільні вивчає детально, оскільки є фахівцем у галузі будівництва і ремонту доріг. Тож налаштований сам не фальшувати і в цьому має багато колег-однодумців.

  Рішучості та наполегливості І.Василіву не позичати, це було зрозуміло з моменту його причетності до Автомайдану і волонтерського руху. Тому, головною метою своєї депутатської діяльності вважає продовження боротьби за українську Україну, аби вона стала привабливою туристам і комфортною для життя свого народу. Це, можливо, пафосні слова, але для нардепа мають конкретне й вагоме значення з об’ємним підтекстом титанічної праці.

  Що стосується гасла “Зробимо їх разом”, то воно, як пояснив Ігор Василів, спершу стосувалося парламентарів попереднього скликання, які не хотіли приймати закон про скасування депутатської недоторканості. Потім, під час президентських, а надто парламентських виборів команда Зеленського дещо іншого смислового значення надала цій фразі…

  Не знаю, може їм і смішно, але тим, хто не надто захоплювався виборчим гумором, то не смішно…

  Тим не менше: Україна має нового президента, парламент, уряд. Країну не втратили, НУШ не закрили, віра, мова, армія на місці, президента хочуть бачити за кордоном, гривня зміцніла, добрі напрацювання попередньої влади залишили і розвивають. Більше того – приймають за свої. Реформи попередників нова влада бачить по-своєму. І це не дивно. Шкода, що, як і раніше, народ не припиняє міграції за кордон у пошуках не просто роботи, а більшого заробітку. В країні залишається купа проблем, вирішення яких гальмується і з суб’єктивних, й об’єктивних причин. Але ми, у стані війни, ошукані й розчаровані, без упевненості в завтрашньому дні, розкидані по світу українці, всеодно “без надії таки сподіваємось” на хороші зміни.

  Народний депутат України – це лише гвинтик потужного двигуна держави. І якщо Ігор Василів, про якого особисто у мене склалося непогане враження від першої зустрічі, не стане банальним кнопкодавом і тільки прислужником партії, то є надія на його ефективну діяльність. Зауважу, що він при зустрічі наголошував, що проти поділу людей за політичними уподобаннями, релігійною приналежністю, статусом тощо. Закликав і нашу місцеву владу не “перетягувати одіяло”, а готувати спільні проекти, працювати в унісон.

  Навмисно не озвучуватиму головні напрямки роботи нашого обранця та позицію стосовно уже прийнятих законів, залишу це для його майбутнього звіту перед громадою. Тож удачі, депутате! А ми готові до спільної праці задля успішного результату і позитивних змін на Лановеччині, та й в Україні загалом.

Автор: Наталя ГАМЕРА.