icon clock02.06.2024
icon eye638
ЛАНОВЕЧЧИНА

Родзинка відпочинку у Ланівцях

  У 80-90 роках улюбленим місцем для ланівчан був зооботсад. Ним керував, плекав і примножував різновиди рослинності і тварин директор Кость Чернець.

  На території зооботсаду площею 10 гектарів проживало більше 56 видів фауни, з них 12 видів ссавців, 37- птахи, 5 – земноводні, 2 види риб, а ще страус нанду, ему звичайний, олень плямистий, журавель, фазан срібний, тхір степовий, занесений до Червоної книги України.

  У 1996 році зооботсад був оголошений об’єктом природно-заповідного фонду. На його основі організовувалась екологічна освітньо-виховна робота.

  Але минав час, фінансування для цього об’єкту зменшувалось, аж поки не припинилося зовсім. Тварин змушені були віддати в інші місця проживання, а сам парк занепав на довгі роки.

  І лише у 2016 році Лановецька міська рада вирішила реконструювати парк, замовивши проєкт генерального плану благоустрою території.

  У березні 2017 року представники міської ради взяли участь у нараді з питань створення індустріальних парків в Тернопільській області. Інструментом державної підтримки яких є Державний фонд регіонального розвитку, кошти якого спрямовані на виконання інвестиційних програм та проектів.

  У січні 2022 року наша громада бере участь у проекті регіонального розвитку „Мережа індустріальних парків „Західний індустріальний кластер“. Відтоді розпочалося нове життя парку, як індустріального парку для нашої громади.

  Скільки ж було суперечок, невдоволень та нарікань до часу, коли парк оновили і він зазеленів по-новому.

  Сьогодні ланівчани та гості міста мають можливість пройтися впорядкованими алеями, полюбуватися різними рослинами, які досаджують тут щорічно, посидіти на лавочках, в альтанці, відпочити душею і тілом.

  А як полюбляє парк дітвора! Взимку тут облаштовується резиденція Святого Миколая, діти із задоволенням йдуть до Чудотворця зі своїми найзаповітнішими бажаннями. Дорослі також у зимовий період у цій резиденції полюбляють влаштовувати різні посиденьки, вечорниці, творчі зустрічі.

  На території парку проводяться культурно-масові заходи, концерти, виставки. А ще індустріальний парк для нашої громади – це можливість створити нові робочі місця, залучити інвесторів.

  Відродився парк, ожив і став родзинкою відпочинку у нашому місті.

Софія МАГДИЧ,

студентка 1 курсу Тернопільського національного педагогічного університету