icon clock11.01.2020
icon eye983
ОСОБИСТОСТІ

ВІДІЙШОВ У ЗАСВІТИ Яків ГОЛУБІЦЬКИЙ

  31 грудня 2019 року у місті Торонто (Канада) помер 95-річний виходець із села Печірна Яків (Яр) Григорович Голубіцький.

  У роки Другої світової війни Яків Григорович остарбайтером потрапив до Німеччини, а згодом доля закинула його в Канаду. Там був активістом у національній українській громаді, членом Українського національного об’єднання. Постійно вболівав за долю України, передавав кошти на свою малу Батьківщину для потреб церкви, виступав меценатом книговидавництва, зокрема, “Історії Лановеччини”, другої частини альманаху “Лан”, підтримував “Голос Лановеччини” у прагненні зберегти видання для нащадків. Примірники газети пану Якову передавав його племінник, Федір Федотович Голубіцький. Звідси, разом із дружиною Марією, й черпав інформацію про життєдіяльність рідної для нього Лановеччини.

  З початком російсько-української війни наш заокеанський благодійник жертвував кошти на потреби бійців української армії, передавав і лановецьким волонтерам для воїнів-земляків. Його патріотизм і безкорисливість відзначені високою нагородою – медаллю Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета “За жертовність і любов до України”, майданівці подарували поважному волонтеру символічну каску, а бійці з передової – іменний прапор.

  Усе своє життя п.Яків жив з Україною в серці. З Україною в серці й покинув цей світ, по собі залишивши лише світлу пам’ять і добрий спомин. Поховають земляка у Канаді 10 січня.

  Редакційний колектив газети “Голос Лановеччини”, волонтери, учасники бойових дій, активісти-краєзнавці щиро сумують з приводу смерті патріота України, вірного сина своєї Батьківщини Якова Голубіцького і висловлюють співчуття дружині та рідним покійного.