НА ЛАНОВЕЧЧИНІ АЛКОГОЛЕМ ОТРУЇВСЯ ПІДЛІТОК

  Редакції повідомили, що 16-річна мешканка одного з сіл Лановеччини потрапила до відділення інтенсивної терапії у стані сильного сп’яніння і навіть впала в алкогольну кому. Як почувається юнка, що спричинило неприємні наслідки, як таке могло трапитися, та й, власне, хто продав неповнолітній спиртні напої, ми спробували з’ясувати з перших вуст, звернувшись до відповідних служб. Назви населеного пункту та імені юнки з етичних міркувань не вказуємо.

   Коментувати інцидент, що трапився, ні правоохоронні органи, ні лікарі медзакладу бажання не мали. Зрозуміло, не-приємна ситуація, та ще й фігурантка справи – неповнолітня.

  – У вихідні до реанімаційного відділення госпіталізовано неповнолітню. Діагноз: «важка ступінь алкогольного сп’яніння». А вже наступного дня бабуся забрала її додому, – прокоментував заступник головного лікаря Комунального некомерційного підприємства “Лановецька центральна районна лікарня” Олег Богатюк.

  А ось що сказав начальник сектору превенції Лановецького відділення поліції Кременецького відділу поліції ГУНП в Тернопільській обл. Віталій Котульський. Коментар подаємо дослівно:

  – Ми орган дослідчої перевірки. Органи нацполіції збирають матеріали і приймають рішення відповідно до норм чинного законодавства. Усі матеріали, які приймається рішення ми, безпосередньо приймаємо рішення не ми. Тут, у даному випадку, рішення приймається не ми, а приймається іншими інстанціями, такими як суди, адмінкомісії і тому подібне. Рішення за вказаними матеріалами ще не прийнято. Що я можу наперед трактувати. Проводиться перевірка, рішення буде прийнято у відповідності до норм чинного законодавства. Більше з моїх вуст ви не почуєте нічого.

  Дещо прояснила ситуацію сільський голова. Розповіла, що у п’ятницю троє підлітків «тусувалися» під школою. Поряд була інша компанія неповнолітніх із сусідніх сіл, які частенько приходять сюди на «кавалерку». Вони й побачили, що юнці погано, забили на сполох і завезли до місцевої фельдшерки. До приїзду швидкої допомоги її вже встигли прокапати. Якби підлітки не зреагували так швидко, хтозна, які були б наслідки?… Також очільниця села зауважила, що дівчина має хорошу репутацію в селі, є активною учасницею масових заходів, гарно співає. Як таке могло трапитися – для сільчан залишається загадкою. Припускають, що неповнолітня могла переживати якусь стресову ситуацію.

    –  Зі слів свідків, дівчина отруїлася спиртним, – зазначила голова сільради. –  Що це було: вино чи горілка, нам не відомо, як і те, де могли його придбати. Може когось зі старших попросили. Так, спиртне в сільських магазинах реалізовують. Однак, продавці запевняють, що неповнолітнім не продавали алкогольних напоїв. Знаю, що у нашому селі добросовісні працівники магазину. Робочий день у них до 18 год, а інцидент трапився близько 20-ої. Чи школярі раніше «затарилися», чи мали з собою, питання… Коли дівчині стало погано, до мене відразу зателефонувала фельдшерка і ми разом надавали першу медичну допомогу. Мене дивує, що ніхто з поліції не приїхав ні в суботу, ні в неділю, щоб з’ясувати подробиці цієї справи…

  Ситуацією цікавилася Олеся МЕЛЬНИЧУК.

  P.S. Ці коментарі вдалося буквально «витягувати» від посадових осіб. Шановний читачу! Знаємо, ти завжди хочеш бути в курсі подій, що відбуваються у районі, хочеш читати правдиві, грамотні, виважені журналістські матеріали. Хотіли б цього і ми. Однак, усі старання і зусилля іноді зводяться до нуля. Нам відмовляються надавати коментарі, а в кращих випадках говорять завченими шаблонними фразами.

  З неофіційних джерел редакції стало відомо, що компанія підлітків все ж таки вживала горілчані вироби. Де купували оковиту: в магазині чи на «точці»? Адже не секрет, що вони процвітають у кожному селі.  Хто продавав підліткам заборонені напої і якої якості вони були, залишається під знаком питання… Вкотре взиваємо до совісті продавців: в погоні за гривнею не забувайте, що за кожною проданою пляшкою спиртного неповнолітнім – їхнє здоров’я і, в деяких випадках, навіть життя. Отаке й майбутнє нашої нації…