icon clock21.11.2020
icon eye310
УКРАЇНА

СВОБОДА – ЦЕ ПОСТІЙНИЙ ВИКЛИК

Свобода-неволя, вільний-залежний. Поняття і статус. Слова антоніми. Зараз це вже не є спадком тої суспільної верстви, до якої ти належиш від народження. Модерний світ постав на ідеї свободи: особистої, релігійної, політичної, підприємницької. Народи, які змогли осягнути цю цінність, реалізували вигоди, які походять від неї, і зараз є передовими, а їхні досягнення — привабливими для решти світу.
Чи просто і легко це складалося? Чи був цей шлях лише висхідним? Авжеж ні. Екстремальне ХХ століття, з його тоталітарними режимами, феноменом «втечі від свободи» — зайве тому підтвердження. Чи можливе життя справді вільної людини у залежній країні? Як на мене — ні. Український вимір свободи нерозривний з ідеєю власної державності. Бо ж російська імперська традиція та й більшовицько-комуністична бачила людину лише ресурсом («гвинтиком механізму») у боротьбі за ефемерні цілі, а для правлячої верхівки — цілком реальні й матеріальні. Наші сусіди — держави Східної Європи, що постали у 1918-1919 роках і змогли відстояти своє право на окремішнє існування, через двадцять років були завойовані нацистами і комуністами, а після закінчення війни потрапили за «залізну завісу» червоної тиранії. Через багато років, за підтримки Заходу, в єдиному пориві розірвали дуже недружні обійми «великого брата» і вибрали справді вільний шлях розвитку.
Саме трішки більше двадцяти років мирного життя історія відвела для держави України. Покоління, яке вдихнуло п’янке повітря свободи, не могло змиритися з маніпуляцією і брехнею влади, відсутністю реальних змін та надії на достойне життя. Слово “Майдан” стало для світу означенням українського вибору свободи. Вибору, за який заплачено життям. Ще у роки Другої світової війни українські націоналісти висунули гасло «Свобода народам! Свобода людині!». Очевидно, що вільний розвиток людини є можливим лише за умов вільного національного розвитку, а вільний національний розвиток можливий лише за умов ствердження прав і свобод людини. Тому воїни, для яких поняття обов’язку, ієрархії та відповідальності є щоденним життям, захищають свободу держави і кожного з нас.
Свобода — це постійний виклик. Як нею скористатися, на що спрямувати енергію і творчий запал у нашому швидкоплинному часі — вибір кожного з нас.

Сергій ЛИСАК,
історик, краєзнавець, учасник бойових дій.