icon clock01.02.2021
icon eye339
ЛАНОВЕЧЧИНА

Смертність у три рази перевищує народжуваність. Демографічна ситуація на Лановеччині бажає бути кращою

Прикро констатувати, але уже декілька років демографічна ситуація на Лановеччині критична. Смертність у три рази перевищує народжуваність: минулоріч народилося 178 немовлят (90 дівчаток і 88 хлопчиків), а померло 511 краян, в т.ч. дитина до одного року. У 2019 р. на світ з’явилося 168 дітей (86 дівчаток і 82 хлопчики), а померло 476 громадян. Про це редакції повідомила начальник районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Людмила Гуменюк, яка розповіла і про новації, запроваджені Міністерством юстиції.

В грудні 2020 року на Лановеччині старту-вав експериментальний проєкт «єМалятко». Відповідно до цього нововведення, достатньо лише однієї заяви, яку батьки новонародженої дитини можуть подати онлайн, щоб отримати такі послуги: державна реєстрація народження; реєстрація дитини у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків; внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

Яким іменам надавали перевагу в 2020 році

Найчастіше називали Максимами (8) і Матвіями (7), Софіями (6), Даринами (5), Вероніками (5), Анастасіями (5), рідше — Сергіями, Тарасами, Кирилами, Ілонами, Маріями, Роксоланами. Рідковживані імена минулоріч також користувалися попитом: серед хлопчиків — Мар’ян, Захар, Марк, Макар, Дамір, Маркіян, Самір, Тимур, Арсеній, Рустам; серед дівчаток — Мілана, Злата, Аліса, Єва, Даніела, Евеліна, Мія, Емілія. Однак, такими імена, як Олег, Юрій, Володимир, Ілля, Євген, Кирило, Юлія, Тетяна, Аліна, Віра батьки своїх кровинок не називали.

Підготувала Олеся МЕЛЬНИЧУК.