icon clock08.09.2020
icon eye620
ЛАНОВЕЧЧИНА

УСПІШНО СКЛАДЕНЕ ЗНО – КВИТОК НА БЮДЖЕТНЕ НАВЧАННЯ

  Ну ось і все. Випускники шкіл нарешті спокійно видихнули та розслабилися. Всі хвилювання, пов’язані зі здачею ЗНО та вступом до вишів уже в минулому. Цьогоріч їм не позаздриш. Пандемія корона-вірусу, що увірвалася в наше життя так несподівано, добряче потріпала нерви. Невідомість, розгубленість, невпевненість у завтрашньому дні інколи доводила до відчаю. Однак, переборовши всі труднощі, сьогодні вони вже студенти.

  Основна сесія ЗНО цьогоріч стартувала із запізненням — 25 червня і тривала до 17 липня. 447 абітурієнтів отримали за тестову роботу 200 балів. Це майже вдвічі більше порівняно з попереднім роком. 200-бальників на Лановеччині немає. Але є учні, які набрали з обраних предметів 194, 197, 199 балів.

  Хто вони, місцеві вундеркінди, які спеціальності обрали пріоритетними, чим живуть і чим захоплюються, про що мріють? Отож, знайомтесь:

  Софія Ткачук — гордість Снігурівської школи. Вона найкраще склала ЗНО у Лановецькому районі: українська мова і література — 192,5 балів, історія — 187, англійська мова — 181. Має срібну медаль.

  — Найбільше люблю українську мову і літературу, — розповідає Софія. — Починаючи з 5 класу брала активну участь в олімпіадах, мовних конкурсах ім.Петра Яцика та ім.Тараса Шевченка. Минулоріч на районному конкурсі ораторського мистецтва «Володар слова» виборола друге місце. Тому на ЗНО з цього предмету йшла впевненою і підготовленою. Таким знанням завдячую своїй вчительці Світлані Нечипорук. Історію та англійську мову допомагали готувати репетитори.

  Своє життя юнка хотіла поєднати з іноземною філологією, однак в останній момент вирішила вступати на міжнародні відносини. Подавала документи в Київ та Одесу, однак на бюджет пройшла до Одеського ВНЗ.

  Хобі Софії — читати. Любить українську літературу і твори сучасних зарубіжних письменників. Пробує писати прозові твори. Мріє попрацювати в міжнародній організації ЮНІСЕФ, відкрити книгарню і написати книгу про кохання.  

  Те, що навчатиметься далеко від дому, дівчину не хвилює, але найбільше непокоїть, що під час здачі документів, жодного українського слова в Одеському національному університеті ім.І.І.Мечникова не почула, а вона ж так любить свою милозвучну мову.

  Великокусківчанин Віталій Шмигун (випускник Борсуківської школи) також ЗНО з трьох обраних предметів склав на високий рівень: українська мова і література та історія — по 177 балів, математика — 183. В Борсуківській ОТГ — це найкращий результат. Віталій зазначає, що в умовах карантину готуватися до ЗНО було непросто, адже дистанційне навчання не замінить живого спілкування.

  Першим пріоритетом Віталій обрав Тернопільський Національний університет ім.Івана Пулюя факультет «публічне управління і адміністрування», куди пройшов на бюджет. Серед інших спеціальностей, куди подавав документи — банківська справа, журналістика, маркетинг, математика.

  Серед захоплень у хлопця вагоме місце посідає футбол. Він навіть деякий час грав за Нападівську команду.

  Наразі найбільша мрія Віталія — досягнути поставлених цілей і працювати в державних установах.

У школах Лановецької ОТГ виділяють двох учнів, які набрали максимально високі бали на ЗНО: золотих медалістів —  ученицю Лановецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів ім.Юрія Коваля Ірину Гавришко і учня Лановецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів Станіслава Гунька.

  Ірині не вистачило всього одного бала, щоб потрапити до списку 200-бальників України. Дівчина говорить, що спіткнулася на легкому запитанні, але не розчарувалась і задоволена собою. Історія у неї — на 199 балів, українська мова — 197, англійська — 194. З таким результатом Ірину без проблем зарахували на державну форму навчання у Київський національний університет ім.Т.Г.Шевченка на факультет «інститут права». Серед пріоритетів, окрім правознавства, була й китайська філологія. Але стати висококваліфікованим спеціалістом у юридичній сфері — її чи не єдине бажання сьогодні.

  Про таких як Ірина, кажуть: «спортсменка, активістка, красуня…». Дівчина з п’ятого класу займалася в секції з волейболу, їхня команда виборювала призові місця на обласних змаганнях. Радіє за успіхи волейболістів сьогодні, адже вони вивели команду на всеукраїнський рівень.

  Юнка прославляла свою рідну школу на обласних    олімпіадах, адже два роки поспіль здобувала перше місце на обласній олімпіаді з правознавства. Завжди усміхнена, життєрадісна, позитивна, дружелюбна — так про неї   говорять ровесники і друзі, а ще — розумна, за що й поважають.

  Історія — найулюбленіший предмет Станіслава. Тож основну ставку зробив саме на нього. Очевидний і результат — 196 балів. На високий рівень юнак здав ЗНО з української мови та літератури (183 бали), географії (187). Стас розповідає, що був впевнений у своїх знаннях, тому ЗНО для нього — це чергова контрольна робота. З вибором майбутньої професії також не було сумнівів —  це історія. Першим пріоритетом обрав Київський національний педагогічний університет ім.М.П.Драгоманова, куди і пройшов на бюджет.

  Станіслав дуже любить своє місто, бере активну участь у його житті. В 11 класі став членом Молодіжної ради, має безліч ідей, які, переконаний, разом з однодумцями вдасться реалізувати. Одна з таких — відкриття шахового клубу в Ланівцях.

 — Мені подобається оточення Молодіжної ради, де дослухаються до думки кожного, допомагають один одному, змінюють місто на краще.

  Вагоме місце в житті хлопця посідає спорт, особливо любить футбол і теніс. Деякий час грав за Краснолуцьку футбольну команду, а також неодноразово брав участь у шкільних змаганнях з тенісу.

  Минулого року Стас став переможцем конкурсу ораторського мистецтва «Володар слова».

  Хлопець мріє побувати у всіх країнах світу, а ще — створити власний бренд одягу і придбати дім на колесах.

  Попереду у випускників відкриваються нові цікаві можливості, перспективи. Вони розумні, амбітні, енергійні, визначились зі своїм місцем у житті, розуміють, наскільки вагомі знання у сучасному світі, адже саме завдяки їм змогли вступити до омріяних вишів. Студенти вже готові до навчання, яке розпочнеться з середини вересня. Тож успіхів вам на новій незвіданій стежині життя.

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.