Умови виходу на дострокову пенсію за віком матері, яка виховує дитину-інваліда

  Статтею 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі –Закон)  передбачено, що матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку мають право на призначення дострокової пенсії за віком  після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому, до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

  За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання дитини з інвалідністю здійснювалося батьком йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

  При цьому, крім документів про стаж для визначення права на пенсію, відповідно до підпункту 5 пункту 2.1 розділу II Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 р. за № 1566/11846 (далі-Порядок), до заяви про призначення дострокової пенсії за віком додаються, зокрема, документи про народження дитини, виховання її до шестирічного віку, про визнання дитини заявника особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю, за необхідності заява матері про згоду щодо призначення пенсії батьку.

  Відповідно до пункту 2.18 Порядку, визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

  Отже, підсумовуючи вищезазначене, на сьогодні збережено право на призначення дострокової пенсії за віком матерям ( батькам) осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку при дотриманні певних вимог щодо страхового стажу матері (батька) та наявності необхідних документів щодо визнання дитини інвалідом з дитинства.

Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області