icon clock22.11.2020
icon eye641
ЛАНОВЕЧЧИНА

У ЛАНІВЦЯХ ЗНІМАЛИ СЮЖЕТ З ЛЕГЕНДОЮ УПА І ДЕМОНСТРУВАЛИ ФІЛЬМ “ЖИВА УПА” ТА “ШЛЯХ САМУРАЯ”

13 листопада у Ланівцях режисери Марія Яремчук (Київ) та Максим Мельник (Тернопіль) при допомозі місцевих краєзнавців та істориків — волонтерки Марії Романчук та учасника бойових дій Сергія Лисака знімали документальне кіно з легендою УПА Галиною Кравчук. Сюжет із Галиною Микитівною увійде до серії документальних стрічок про історію української національної боротьби середини ХХ сторіччя «Жива УПА».

Того ж дня у Культурному центрі Єловицьких відбувся показ фільму «Я не з неба» із серії документально-ігрового циклу «Жива УПА» про сотника УПА Мирослава Симчича (йому зараз 97 років). Над фільмом працювала команда волонтерів-аматорів. Роль головного героя зіграв доброволець російсько-української війни Богдан Максименко. Ні режисерка-сценаристка проекту, секретарка ГО «Рушійна Сила» Марія Яремчук, ні її команда (однодумці-волонтери, котрі об’єдналися на початку АТО) ніколи раніше не знімали кіно і багато речей пізнали прямо в процесі його створення. Затвердженого бюджету у них теж не було. Тільки завдяки ентузіазму та вірі в успіх волонтери змогли реалізувати проект, робота над яким продовжується. Про це розповіла пані Марія перед початком демонстрації кінострічки. У ній точно відтворено розповідь сотника-ветерана, представлено документи, в яких точно підтверджені усі не прості факти складного життя політв’язня радянських часів Мирослава Симчича.

Ще один фільм представила ланівчанам режисерка й авторка сценарію М.Яремчук (продюсерка — Алла Мегель) — це документальна біографічна драма “Шлях Самурая”. Фільм став одним із переможців дванадцятого конкурсного відбору Держкіно.
Це кіно про харків’янина на псевдо “Самурай”, який іде шляхами війни, спочатку як учасник Майдану, доброволець, а потім — боєць ЗСУ. На цих тернистих шляхах він зустрічає та втрачає близьких і друзів та вкотре замислюється над тим, чого варта боротьба за свою державу. На війну легко потрапити, але важко повернутися. Найважчий бій Самурая ще попереду: це бій з діагнозом “посттравматичний стресовий розлад” та пошук свого місця у мирному житті.
Фільм емоційно важкий, деякі сюжети волонтери знімали на бойових позиціях на сході України. Варто віддати належне й головному герою, який під час 6-годинної зйомки знову пережив біль і страждання, не стримуючи сліз.
Ще довго після кінопоказу глядачі обмінювалися враженнями, спілкувалися з гостями. Продюсер та експерт Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас зауважив, що перший показ цього фільму відбувся у Києві, а потім у Тернополі. В нашій області ланівчани десяті у промотурі, де демонстрували «Шлях Самурая».
Директор центру Ю.Матевощук зауважив, що в Ланівцях уперше кінопоказ пройшов за участі режисера-сценариста. Лановецький міський голова Р.Казновецький подарував гостям автентичні сувеніри і подякував за чудовий патріотичний проект.

Наталя ГАМЕРА.