icon clock03.07.2020
icon eye1380
ЛАНОВЕЧЧИНА

В НЕДІЛЮ У ЛАНІВЦЯХ ПІДПРИЄМЦІ ВИЙШЛИ НА ПРОТЕСТ

  У День Конституції — боротьба за право на працю. Підприємці Лановеччини перекрили центральну дорогу на знак протесту проти заборони торгівлі на ринку міста. До таких радикальних дій їх спонукало рішення райдержадміністрації про заборону роботи ринку та вуличної торгівлі у зв’язку зі спалахом у районі коронавірусної інфекції.

Рішення про тимчасове обмеження торгівлі на ринку прийняте 26 червня, у п’ятницю, на позачерговому засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Лановецькій РДА. Нагадаємо, ще у березні постановою Уряду на всій території України було введено карантин і обмеження для бізнесу. Однак ці обмеження відчув лише малий і середній бізнес, якому і так не легко живеться в нашій державі. За умови дотримання карантинних правил, на прохання підприємців міська рада надала дозвіл на відновлення вуличної торгівлі, навіть на роботу атракціонів. В мерії кажуть, що від сплати податків ніхто не звільнений. А яким чином заробляти гроші, якщо заборонено працювати? Тож пішли назустріч підприємцям, а люди вже самостійно повинні вирішувати: іти на базар, водити дітей на атракціони, чи сидіти вдома. Адже варто враховувати також і бажання покупців та користувачів послугами.

  — Джерело доходу нашої сім’ї — це підприємницька діяльність, — каже ланівчанка Оксана Шевчук. — Потрібно платити комунальні послуги, єдиний податок, купувати продукти, ліки, значну частку доходу спрямовуємо на підтримку нашої хворої дитини. З цим вірусом, через який сьогодні такі обмеження, треба навчитися жити. Маємо усвідомити, що дотримання простих правил може зменшити ризик зараження. Але всім треба жити і заробляти на життя. А заборони, якщо і встановлювати, то для всіх однакові. Що це за вибірковість? Ось людям і накипіло, тому й вдалися до радикальних дій. Всі мають право на працю.

  — На мою думку, представники нашої влади, які прийняли рішення про закриття базару, мали би прийти о шостій годині ранку й пояснити людям, у зв’язку з чим вони прийняли таке рішення, — вважає приватний підприємець Оксана Фарина. — Мали б передбачити, що буде така реакція підприємців, та й покупців також. Обурені люди перекрили дорогу, чим спричинили незручності водіям. Нецензурної лексики не уникнули ні протестувальники, ні учасники дорожнього руху. Біда в тому, що наші люди не розуміють проблем інших. Для більшості з тих, хто долучився до акції протесту, базар — єдиний спосіб прогодувати сім’ю. Я особисто на акції не була. Але, як підприємець, розумію і підтримую протест. А якщо закриваємося у зв’язку із масовим спалахом коронавірусу, то закриваємося всі: і магазини, і ресторани, де, зі слів очевидців, — гулянки повним ходом, а також всі інші місця скупчення людей. Тоді буде справедливо.

  До протестувальників на трасу вийшли представники райдержадміністрації, головний епідеміолог району, за дотриманням порядку на акції слідкували правоохоронці. Звісно, в умовах економічного спаду, який зараз активізувався, влада мала б створити рівні умови для мереж магазинів та ринків. Однак, за поясненнями чиновників, якщо у закладах торгівлі можна контролювати кількість перебування покупців, дотримання соціальної відстані, масковий режим, то вулична торгівля практично непідконтрольна. Люди самі створюють скупчення, не одягають маски, ігнорують самоізоляцію і ходять по вулиці з ознаками респіраторного захворювання.

  Раціональне зерно в такій аргументації є. Ми справді самі повинні дбати про власну безпеку й безпеку оточуючих. А правила не такі вже й складні. І, гадаю, не варто нам у всіх бідах звинувачувати владу. Але… Якби не одне «але»…Або влада показує абсолютне нерозуміння елементарних економічних процесів, або ж зумисне губить малий і середній бізнес. І навіть не важко здогадатися, з якою метою. Візьмімо хоча б виробника сільгосппродукції, якому «перекриває кисень» імпорт. Чому б на період карантину власників супермаркетів не змусити відмовитися від продовольчих товарів з-за кордону, які можна закупити в українських селян? Іноді здається, що без протесту в Україні влада не може ухвалити жодного адекватного рішення.

  Але таке враження, що новопризначені чиновники демонструють свою спроможність у вирішенні злободенних питань лише на презентабельних відео у соцмережах. Це, безперечно, представникам концертного бізнесу вдається найкраще. А ще вони професійно й послідовно «ходять з торбою» до бізнесу, просячи благодійної допомоги. Тим самим ставлячи простий люд у залежність від їхнього настрою. Як на мене, то благодійність має бути добровільною, свідомою, а не взаємозалежною. Інакше корупції в Україні, всенародної байдужості, злоби і примітивної тупості нам не подолати ніколи…

Наталя ГАМЕРА.

P.S. У неділю ринок таки запрацював, рух автотранспорту відновили, ніхто нікого не побив. Хіба словом…