icon clock26.03.2024
icon eye762
Волонтерство

Майстрині маскувального «царства»: для більшої продуктивності їм потрібні кошти на тканину

     Вже третій рік діють активні волонтерські центри в Лановецькій громаді. У кожного – своя специфіка, але мета одна: підтримка наших Збройних Сил, наближення перемоги. У Будинку культури зосереджується гуманітарна допомога, яка надходить через Товариство Червоного Хреста і згодом розподіляється для певних категорій населення чи родин військових. Окрема група волонтерів тут виготовляє маскувальні сітки для фронту. А першими почали роботу по виготовленню основ для сіток у залі колишньої районної ради, де Світлана Скидан об’єднувала всіх охочих до такої праці. Тепер же виплітають їх у різних місцях.

   На початку широкомасштабного наступу рашистів в БК працювало багато людей — ланівчани і тимчасово переселені з окупованих територій Сходу й Півдня України, які приходили з дітьми та в умовах холодної ще пори року трудилися над предметами захисту для воїнів. З різних населених пунктів Лановеччини господині передавали матеріали з полотна. Спочатку використовували білі кольори, а з настанням весни, літа довелося фарбувати. З вересня “фарбувальниками” стали Олеся і Олег Мельничуки. Тканину, яка висохла, розрізали на смужки і вплітали волонтерки у вестибюлі БК. До них  при можливості приєднувалися школярі, місцеві жительки чи переселенки, працівники культури і деяких установ. Для придбання ниток, барвників, а надалі й тканин доводилося збирати кошти – для благодійних внесків у магазинах міста встановили коробки з написами “Підтримуємо ЗСУ!”. Із зростанням потреб зверталися до благодійників місцевих та зарубіжних.

    У 2023 році й до тепер в Будинку культури сітками займається 8-12 жінок. Серед них переселенки: з Донеччини – В.І.Солодовнікова, з Нової Каховки – П.І.Степанець, з Херсона – Л.А.Скапенко, зі Слов’янська – О.В.Карпухіна, а також ланівчанки Г.В.Левчун, Л.Ф.Любчак, Г.С.Гаврилюк, Г.В.Веретик, З.І.Зиско, Л.М.Бійчук, Г.П.Меньок. Основами для сіток ділиться Людмила Поріцька, яка також у вільний від своєї роботи час працює з гачком. Вдячні жінки й Людмилі Рип’юк, яка завжди, буваючи в Ланівцях, підсобляє в роботі. За час спільної праці в команді жінок склалися ширі, дружні стосунки, разом діляться радістю, беруть участь у культурних заходах, разом сумують, підтримують в недугах, переживають за тих товаришок, що повернулися в рідні місця – за Аллу Новаковську, яка з родиною на Херсонщині, а там московити постійно обстрілюють села й міста.

  Готові захисні вироби забирають волонтери, які вирушають в зони бойових дій, рідні військових чи й самі воїни, коли перебувають у відрядженні або у відпустках. За підрахунками, з листопада до березня жінки виготовили основи площею майже 800 кв. метрів і такий же метраж сіток.

  Нещодавно довелося знову збирати благодійні внески для закупівлі матеріалів, адже на зміну полотняним виробам прийшли флазелін-спанбот, які в різних кольорах, а рулон коштує в середньому 4000 грн. Із скриньок було зібрано: магазин “Вацак” – 190 грн, “М’ясний склеп” – 540 грн, “ПС” (вул. Незалежності) – 128 грн, “Львівські солодощі” – 340 грн, “ПС” (вул. Грушевського,1а) – 960 грн, “Аврора” – 260 грн, “Піцерія” – 495 грн, “ПС” (вул.Незалежності) – 230 грн. Передали також працівники культури 2000 грн з благодійного концерту. 1500 грн – внесок волонтерок БК. Вдячні благодійникам Т.Головачовій, А.Грудецькій, І.Кононюк; Г.С.Микулі з Ірландії.

Завдяки такій підтримці закуплено два рулони тканини, набір ниток. Накопичуємо знову кошти для наступних закупівель, адже матеріали швидко перетворюються в сітки. Отож просимо добрих людей й надалі підтримувати волонтерство в різних видах діяльності. Спільною працею наближаймо перемогу над ворогом!

Марія РОМАНЧУК