Відповідальність за самовільне зайняття земельних ділянок

Самовільне зайняття земельних ділянок є різновидом земельних правопорушень, визначених ст. 211 Земельного кодексу України. Відповідно до законодавства, самовільне зайняття земельної ділянки — це будь-які дії, що свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду), або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Громадяни та юридичні особи за даний вид правопорушення несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

За самовільне зайняття земельної ділянки, залежно від розміру вчиненої шкоди, яка визначається та розраховується згідно Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої Постановою Кабінету міністрів України №963 від 15.07.2007 року.

За самовільне зайняття земельних ділянок передбачено:

  1. Цивільну відповідальність.
  2. Адміністративну відповідальність — ст.53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
  3. Кримінальну відповідальність — ст.197-1 Кримінального кодексу України:
    3.1. Самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, — карається штрафом від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
    3.3. Самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель — карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до 2 років.
    3.4. Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у частині першій цієї статті — карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
    3.5. Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у частині другій цієї статті, або вчинене особою, раніше судимою за таке саме кримінальне правопорушення або кримінальне правопорушення, передбачене частиною третьою цієї статті — карається позбавленням волі на строк від одного до трьох років.

Розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок проводиться Держекоінспекцією та її територіальними органами або Держгеокадастром та його територіальними органами, а розміру шкоди, заподіяної юридичним та фізичним особам, — територіальними органами Держгеокадастру.

Ірина БУРЧЕНЮК,
фахівець Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги.