icon clock04.04.2020
icon eye1768
ЛАНОВЕЧЧИНА

В ДЕРЖАВІ – ДВІ ВІЙНИ, ЩО МНОЖАТЬ БІДИ або НАСКІЛЬКИ ГОТОВИЙ ЛАНОВЕЦЬКИЙ ІНФЕКЦІЙНИЙ ВІДДІЛ ДО ПРИЙОМУ ХВОРИХ НА КОРОНАВІРУС

  В Україні шість років триває російсько-українська війна. Не припиняють гинути хлопці й дівчата, а кварталівський сміхун С.Сивохо, отримавши, певно, подарунковий сертифікат на крісло радника РНБО, нахабно називає війну з московським агресором “українським внутрішнім конфліктом”. Чиєї держави він, і чимало йому подібних нинішніх чиновників?.. Нема слів…

  Перед ще однією бідою, швидше за все також рукотворною, що охопила увесь світ і добралася до України, є вірусне захворювання COVID-19. Стрімке бажання змін в системі охорони здоров’я попередньої влади, а тут ще й некомпетентність нинішніх учасників і прихильників гумористичного “Кварталу 95”, що міняють владні крісла зі швидкістю самоката, призвело до того, що медицина у парі з фармацією стали бізнесовою структурою і безсоромно заробляють на горі своїх клієнтів. А в міністерстві охорони здоров’я їм тихо плескають.

  Окремі медики й заклади охорони здоров’я (не говоритиму зараз про власників аптек, бо то тема іншої розмови, я про це ще обов’язково скажу) мають не лише фахові знання, добротне обладнання, а й менеджерські вміння, тому першими зрозуміли суть медичної реформи, перетягнули до себе багатого клієнта, якого, насамперед, цікавить якість надання послуг.

   Чого не скажеш про районні лікарні. Хист дбайливого господаря плюс високий рівень освіченості працівників, які постійно удосконалюють свої знання, обмінюються досвідом та прагнуть іти в ногу з часом, плюс підтримка й достойне фінансове заохочення від влади, дали б хороший результат. І медики, в чиїх руках здоров’я і життя, – не в програші, і люди різних соціальних груп почувалися б захищеними. Зразок у цьому плані для мене – Теребовлянська лікарня (в інших не була, не можу порівняти).

  А нині в районі маємо що?.. А нічого з вище переліченого. На щастя, чи… на біду, в Ланівцях відстояли збереження інфекційного відділення. За останніх чотири роки там не робили ремонту, бо не бачили сенсу, балансуючи на межі життя і знищення. Сьогодні лановецька лікарня у числі закладів “першої хвилі”, які прийматимуть пацієнтів з коронавірусом. На Тернопільщині ще ніби в Чортківському районі є інфекційне боксоване відділення. Більше ніде в районних лікарнях. Звісно, перебути в нашій інфекції декілька днів якось можна: десять окремих боксів з туалетом, ванною, в одній навіть бойлер є для підігріву води, сюди ж і киснепровід на днях підвели. Відділ розрахований на 35 ліжко-місць. За словами завідувачки Ольги Рижак, котра тут вже 30 років працює, персонал на перших порах забезпечений засобами індивідуального захисту. В бокс заходить лікар чи медсестра, а виходячи, знімає захисний одяг, миє руки, дезин-фікує у кімнатці між палатою і загальним коридором. В якому стані приміщення, де ні сантехніку давно не оновлювали, ні ремонту капітального не робили, ні обладнання сучасного ніколи не було – можна уявити. Але заспокоює досвідчена лікарка: каже, що чотири епідемії тут пережили і ніхто з персоналу не заразився. І цю, дасть Бог, переживемо. Головне, переконана оптимістка Ольга Іванівна, мати хороший захист і дотримуватися правил гігієни. А ще важливо, щоб їх дотримувалися всі люди, бо медик, оглядаючи пацієнта, не відразу визначає діагноз: спочатку ретельний оляд, рентген, аналізи, вивчення контактів. Тому захисний одяг та аксесуари до нього повинні бути у всіх медпрацівників. І, звісно, відповідне сучасне обладнання. Якщо у сімейних лікарів міського центру первинки є все необхідне, то сільські лікарі районного центру ПМСД не забезпечені.

  За інформацією головного лікаря районної лікарні О.Гулька, станом на обідню пору 2 квітня на стаціонарному лікуванні перебуває 68 хворих, з них в інфекційному відділенні – 7. Засоби індивідуального захисту медперсонал отримує.

  Біля інфекційного відділення працівники рятувальної служби району встановили намет для можливого прийому і сортування хворих на коронавірус. Це, як запевняють, діють на випередження. Маємо бути готовими до будь-якого розвитку подій. А передбачити їх неможливо. Тож дотримуймося правил карантину! Із таким забезпеченням медицини та імунітетом більшої частини населення хворіти нам протипоказано! Будьмо здоровими!

Автор: Наталя ГАМЕРА.

На фото: в інфекційному відділенні.