icon clock24.10.2019
icon eye658
ЛАНОВЕЧЧИНА

НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ В БОРОТЬБІ З ЖОВЧНОКАМ’ЯНОЮ ХВОРОБОЮ

  Жовчнокам’яна хвороба – захворювання печінки та жовчовивідних шляхів, обумовлене порушенням обміну холестерину і білірубіну в поєднанні з іншими факторами, що призводить до утворення каменів у жовчному міхурі й жовчних протоках. Частота ховчнокам’яної хвороби з віком зростає як у чоловіків, так і у жінок. Однак у жінок жовчні камені виявляють у 3-4 рази частіше, ніж у чоловіків. У жінок, що мали 3 і більше пологів, жовчні камені спостергіються частіше, ніж у тих, які не народжували.

  У формуванні жовчних каменів велике значення відіграють спадкові особливості обміну жирів, супутні захворювання – ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет, подагра. Вживання при цьому надмірної кількості рафінованих продуктів призводить до збільшення в крові холестерину, жирів високої щільності, з чого й утворюються жовчні камені.

  Важливу роль у формуванні каменів відіграє порушення випорожнення жовчного міхура, обумовлене дискінезією жовчновивідних шляхів. Утворившись у жовчному міхурі, камені через деякий час дають про себе знати. Характерними ознаками жовчнокам’яної хвороби є відчуття важкості в правому підребер’ї, гіркий присмак та сухість у роті, приступи нудоти, метеоризм.

  Діагностувати жовчнокам’яну хворобу можна завдяки сучасному ультразвуковому дослідженню.

  Терапевтичне лікування, так зване “дроблення каменів”, лікування дієтою, не виправдали себе. Єдиний метод, що дозволяє назавжди забути про камінці в жовчному міхурі, дискомфорт, – хірургічний. Він полягає у видаленні жовчного міхура, що можна провести двома способами. Перший – класична холецистектомія (у ході операції роблять розріз живота). Другий – лапароскопічна холецистектомія. Виконується вона без розрізу черевної стінки, а через невеличці (до 1 см) розрізи. У живіт вводиться лапароскоп, спеціальні інструменти, за допомогою яких видаляється жовчний міхур з камінцями. Цей метод має переваги в порівнянні з класичною холецистектомією: менш травматичний, вимагає коротшого (до 4-5 днів) періоду госпіта-лізації, після нього хворий швидше відновлюється і повертається до звичного ритму життя.

  У квітні лікарня придбала сучасний лапароскопічний апарат з хірургічним інструментарієм. Кошти на закупівлю апарата виділили районна рада, Лановецька та Борсуківська ОТГ.

  Хірурги лікарні пройшли спеціальне навчання і можуть проводити оперативні втручання, використовуючи лапароскопічне обладнання. Вже було успішно зроблено першу лапароскопічну холецистектомію.

  Якщо вас турбує жовчнокам’яна хвороба – звертайтеся у районну лікарню. Ми вам допоможемо.

Автор: О.БОГАТЮК,

заступник головного лікаря ЦРЛ, хірург.