Оля ВОЛОХАТА: «ТЕ, ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ СЬОГОДНІ, НЕ ВІДКЛАДАЮ НА ЗАВТРА, БО КОЖЕН ДЕНЬ ПРИНОСИТЬ НОВІ ІДЕЇ»

  Просвітянська скриня творчого доробку земляків нещодавно поповнилася ще одним, доволі неординарним за своїм жанром, виданням. Педагог-організатор Снігурівської школи Оля Волохата видала книгу-альбом, упорядкувавши шкільні віньєтки поколінь учнів і вчителів, починаючи з 1976 року.

  З дитинства Оля читає книги, співає, захоплюється історією України. Закінчила філологічний факультет ТНПУ ім.В.Гнатюка. Перший педагогічний досвід роботи за спеціальністю отримала в Чайчинецькій школі, а з 2015 року працює педагогом-організатором у Снігурівській ЗОШ І-ІІІ ст.

   Власним прикладом і на прикладах жертовності й любові до України героїв-земляків учить школярів бути патріотами, робити добрі справи, займатися благодійністю. Відтак, усім шкільним колективом збирають кошти на лікування хворих дітей, постійно відгукуються на прохання волонтерів підтримати захисників на сході, організовують душевні зустрічі з цікавими особистостями. Дружня родина снігурівських педагогів завжди радо приймає у себе гостей. Усі моменти зі шкільного життя та життя Снігурівки й Малої Снігурівки (Ришківці), звідки родом, О.Волохата фіксує на камеру свого фотоапарата. В її об’єктиві також пейзажі рідного краю, а ще любить фотографувати людей, як зізнається – передаючи їхню внутрішню красу. Вона є учасником, нерідко організатором практично усіх масових заходів у селі та школі.

  Криницею, де черпає наснагу, дівчина вважає свою творчу сім’ю, мальовниче село з багатовіковою історією і церкву в Ришківцях, де більше десяти років співає у хорі. Це надзвичайно позитивна особистість, здатна бачити в людях тільки найкраще, найсвітліше, найдобріше.

  – Задум створити книгу-альбом виник три роки тому, коли моя колега З.С.Васючка розповіла, що є школи, які збирають фото випускників. Через деякий час і я вирішила це зробити, – пригадує авторка. – Книга-альбом Снігурівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – мій перший такий вагомий творчий доробок. Її цінність, на мою думку, полягає в тому, що вона нова за жанром. Сподіваюсь, такий альбом стане ідейним прикладом для колег з інших шкіл.

  Є в Ольги ще багато творчих задумів, працює в царині рідної філології, крізь призму фотографії досліджує родовід своєї сім’ї, односельців. За фінансової підтримки Романа Кухарського готує до друку інші світлини, що увійдуть до нової збірки.

  – Не їду за кордон у пошуках кращого життя, бо вважаю, що потрібно тут будувати омріяну Україну, свій маленький тихий край щастя, – каже Ольга Петрівна. – А ще не любить відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні, бо кожен день приносить нові ідеї.