Амброзія полинолиста – небезпечний бур’ян-алерген

  Однорічний бур’ян, що заглушує не тільки сільськогосподарські культури, а й дикорослі рослини, є «зеленним агресором». При кількості 20 рослин на 1 кв.м вбиває в 2-4 рази більше поживних речовин, води, ніж кукурудза чи пшениця. При сильному засміченні посівів амброзією врожайність культур різко знижується. Попадаючи на посіви пізньостиглих культур (соняшник, кукурудзу, люцерну, насінники овочеві), при збиранні врожаю насіння амброзії відокремлюється важко. Якщо амброзія засмічує кормові культури, ключину, люцерну, однорічні трави, луки, пасовища, то якість кормів погіршується. У рослині бур’яну утворюється від 0,07 до 0,15% гірких та ефірних масел, при згодовуванні коровам корму, засміченого амброзією, погіршується якість молока, воно стає гірким.

  Поряд з тим, амброзія є алергеном, викликаючи в людей поліноз: хронічний риніт, кон’юктивіт, кропивницю, розвиваються різні форми бронхіальної астми. Захворювання супроводжуються ослабленням організму, погіршується працездатність. Особливо небезпечна в період цвітіння.

  Амброзії полинолистій властива висока регенераційна здатність. Частина рослин, що присипана ґрунтом, здатна утворювати додаткове коріння, добре приживається після скошування, здатна пускати нові паростки, що утворюють суцвіття та формують насіння.

  Всі заходи боротьби з карантинним бур’яном потрібно спрямувати на недопущення утворення насіння, зменшення його запасу в ґрунті. Враховуючи розвиток рослини протягом вегетації, накопичений запас насіння в ґрунті, а також здатність бур’яну завойовувати нові території, необхідно  проводити агротехнічні (чергування культур у сівозмінах), механічнівиполювання та скошування до початку цвітіння рослини та хімічні (в промислових зонах, на узбіччях доріг, сільгоспугіддях) застосування гербіцидів у фазі 2-4-х справжніх листків, бо під час пізнього внесення гербіцидів рослини амброзії здатні відновлюватись.

  Боротьба з цим бур’яном ускладнюється тим, що сходи з’являються протягом всього вегетаційного періоду, починаючи з початку травня. Цвітіння — третя декада липня-жовтень.

  Необхідно в найкоротші терміни провести виполювання або скошування амброзії полинолистої. Косити періодично у серпні-вересні.

А.МАТВЕЙКО, державний інспектор.