Без паніки: газети розноситимуть, пошта працюватиме

  До редакції останнім часом надходять тривожні дзвінки від сільських жителів, яких турбує доля місцевого видання та подальша робота пошти.

  Щодо функціонування пошти, то у цій галузі йде процес повного перезавантаження. В Укрпошті пояснюють, що до кінця 2022 року пересувні відділення поштового зв’язку будуть в усіх селах України з кількістю жителів до 1200 осіб. Це означає, що в ці населені пункти щонайменше раз у тиждень приїжджатиме спеціальний автомобіль з листоношею, яка  видаватиме пенсію, посилки, реалізовуватиме товар, проводитиме різні платежі, здійснюватиме передплату на періодику й доставлятиме її передплатникам адресно. В ідеалі поштовики матимуть вищий оклад та працюватимуть на повну ставку. Їхнє місце роботи буде більш зручним та комфортним: автомобіль оснащений кондиціонером та обігрівом. А листоношам більше не доведеться носити важкі сумки та повертатися у відділення за товаром чи грошима. Більше того, компанія невдовзі відмовиться від паперів, і всі операції будуть проводитися на новеньких смартфонах і планшетах. До того ж всі листоноші мобільних відділень отримають нові термінали 3 в 1 для покращення клієнтського сервісу та оптимізації процесів звітності. Отже, обслуговувати клієнтів вдасться начебто швидше.

  Зрозуміло, що будь-яка новизна завжди сприймається з недовірою. Проект Укрпошти щодо запровадження пересувних відділень стартував ще у 2018 році в Чернігівській області й, як показує практика, не зовсім виправдав очікувані надії: через несвоєчасну й не адресну доставку (приміром, приїдуть у центр села, залишать пресу у визначеному місці і передплатникам самим треба було приходити забирати) різко впали тиражі газет і журналів, зменшився й товарообіг та платіжні операції. Але, як запевняють в головному офісі Укрпошти, всі помилки даної новації вони врахували, тож наступний етап запровадження пересувних відділень буде доступнішим для клієнтів.

  Сьогодні атмосфера в колективах місцевих поштовиків напружена. І це не дивно, адже частина людей попадуть під скорочення. Хто? Наразі ще не все з цим ясно. Люди роки своєї праці віддали пошті, тому навіть мізер, який отримували, не хотіли б просто так залишити. Не дивно, що дехто з листонош каже односельцям, що пошти не буде, товарів не привозитимуть у село, передплати не прийматимуть і газет не доставлятимуть. Це не правда! Село без послуг пошти не залишиться! А те, що доведеться працювати в інших умовах, то це дійсно процес невідворотній, хоч і багатьом незрозумілий та далекий від реалій життя в сільській місцевості. А як хто зможе адаптуватися до сучасних методів роботи — це вже справа часу, хисту, вправності, знань і бажання.

  Ми, газетярі, сьогодні в більш скрутнішому становищі. І подібні заяви рядових поштарів не вселяють нам оптимізму, що зможемо втримати свого читача, не говорячи вже навіть про збільшення кількості передплатників.  Але і втратити «Голос…» не хочемо. Сьогодні альтернативою пресі є інтернет видання. Ми також свої тексти публікуємо в соцмережах, популяризуючи своє видання і журналістську працю. Але заробляємо лише від продажу газети та друку платних матеріалів. Тому просимо передплатити «Голос Лановеччини» на 2022 рік; подавайте вітання, оголошення, пишіть про те, що вас тішить, що турбує, чим наповнені ваші будні і як проводите свята. У нас для вас багато цікавих тем, багатогранних особистостей, про які мають знати всі, ми прагнемо з різних ракурсів подавати погляди на проблему та шляхи для її вирішення. Чимало дописів історичного спрямування чекає на оприлюднення, чимало ми вже надрукували.

  Розуміємо кожного жителя Лановеччини, бо самі є учасниками сучасного нестійкого ритму життя. Але всі ми іноді можемо легко витратити півтори сотні гривень на будь-яку дрібницю, проте шкодуємо такої ж суми на передплату газети на пів року. Іноді не знаємо, що подарувати знайомому чи людині, яку просто поважаємо, або хочемо зробити приємне. І тут передплата «Голосу Лановеччини» може стати альтернативою багатьом несуттєвим дрібницям.

  Не хочеться багато розписувати й розказувати, які ми класні і що виграє читач. Просто передплатіть «Голос Лановеччини», і, читаючи газету, можете самі робити висновки. Ми ж прагнемо, аби люди споживали якісний контент, а не блудили в світовій павутині у пошуках токсичної інформаційної здобичі. Будемо вдячні і нашим партнерам-поштовикам, які оформлять більшу, аніж торік, кількість передплатних абонементів «Голосу Лановеччини». 

  Запрошуємо до співпраці всіх, хто шанує і підтримує своє, для кого важливим є збереження культурної спадщини рідного краю.

Наталя ГАМЕРА.