Волонтерство дітей на Лановеччині набирає обертів: печуть і продають смаколики, фасують сухі борщі й супи, плетуть сітки і торгують браслетами, малюють малюнки — усе заради перемоги

  Добрий приклад породжує добру традицію. На Лановеччині не збавляє темпу, а навпаки — набирає обертів дитяче волонтерство.

Нерідко за прикладом батьків, діти намагаються самостійно долучатися до підтримки ЗСУ. А вона доволі різноманітна: печуть смаколики, плетуть вироби з бісеру чи інших матеріалів, малюють малюнки, допомагають чистити городину для сушіння, сушать і фасують сухі борщі, супи, сухарики, плетуть сітки, навіть ліплять гіпсові фігурки. Словом, долучаються до збору коштів на потреби захисників — хто як уміє. Нерідко, прокидаючись удосвіта, несуть своє рукоділля на ринок і продають. Спека чи дощ — дітей це не лякає. І таким ентузіазмом маленьких воїнів тилу неможливо не захоплюватися!

Зароблені кошти діти самостійно приносять дорослим волонтерам. Приміром, до адміністраторки сорокатисячної групи “Моя Лановеччина” Оксани Жмаки. Завдяки популярності групи у соцмережі, вона оголошує збір на певні витрати, швидко збирає кошти на свою волонтерську картку і передає їх Валерію Собчуку. А це відомий волонтер з багаторічним досвідом, тож виконує замовлення практично усіх, хто до нього звертається. Відповідно, потрібні й фінанси для забезпечення хлопців і дівчат на передовій необхідним обладнанням та спорядженням. Гуманітарну допомогу Валерію передають друзі з-за кордону, тож у його кав’ярні сьогодні склад. Але ці речі не залежуються, а розходяться швидко. Приносять діти кошти також у волонтерський центр, який створили дівчата з громадської організації “Простір Активної та Сучасної”. До речі, з цього активного і прогресивного осередку й закрутився флешмоб дитячого волонтерства у Лановецькій громаді. У селах Борсуківської громади діти також активні — допомагають батькам-волонтерам, долучаються до благородної роботи у школах. А ще діти збирали малину й за увесь заробіток планують придбати воїнам-землякам необхідні речі.

Як відомо, такого волонтерського руху немає в жодній громаді Тернопільщини! І ми цим пишаємось!

  А ще про скількох волонтерів і волонтерочок ми не знаємо, але їхній вклад у перемогу також заслуговує похвали і подяки! Величезна вдячність усім, хто спонсорує дитячу активність — батькам і тим, хто не проходить повз, купуючи у дітей все, що вони пропонують, роблячи внесок у скарбничку на підтримку захисників України! Це наш з вами спільний внесок! І саме так гартується український патріотизм! Завдяки воїнам і волонтерам існує і перемагає Україна! Бо перемога здобувається у бою, на передовій, а кується вона в тилу!

Наталя ГАМЕРА