Літні ягоди: користь для організму і не тільки

  Ягідний сезон варто використати сповна, аби на цілий рік зарядитися здоров’ям. Чим корисні ягоди і як їх правильно споживати?

Ягоди продовжують  молодість

  Ягоди – не лише джерело вітамінів (у них в основному міститься вітамін С, який у порівнянні з аптечним краще засвоюється організмом). Окрім вітамінів, мінералів та клітковини, в ягодах є різнокольорові пігменти — біофлавоноїди (фітонутрієнти), що протидіють деяким процесам старіння.  Перш за все — процесу глікації білків. Що означає цей термін? Ми знаємо, що наш організм містить велику кількість різних білків. Вони виконують транспортну функцію, доносять різні важливі речовини, вітаміни, виконують ферментну функцію. Гормони, імунні клітини — це також білки. Глікація, або “зацукровування” — це утворення “зшивок” між молекулами білків організму.

Харчуйтеся корисно

  На жаль, більшість людей зараз харчується неправильно, вживають велику кількість цукру, солодощів, білого хліба, жирного, смаженого, їжі з консервантами, солодких напоїв. І коли ми вживаємо ці концентровані продукти, що містять цукор, то білки “зацукровуються”. Оскільки білки входять до складу наших судин, то через глікацію білків вони з віком стають крихкими, погано скорочуються, нееластичні, часто відбуваються розриви, надриви, запальні процеси, виникають судинні захворювання (нефротична та діабетична ретинопатія, атеросклероз, тромбози, запалення, хвороба Альцгеймера та інші). Такі конгломерати білків засмічують клітини, тому вони погано працюють, схильні до запалень, інфекцій, ракових захворювань та передчасного старіння. Молодість та пружність шкіри забезпечується теж особливим білком — колагеном. При глікації білків колаген руйнується  і шкіра прискорено старіє. А ягоди допомагають ці негативні процеси гальмувати.

Ягоди проти «сміття»    

  Ягоди містять речовини, що стимулюють процес аутофагії. “Ауто” в перекладі з грецької означає “сам себе”, “фагія” — пожираю. У процесі життя, коли ми стаємо старші, запускаються механізми старіння. У наших клітинах накопичується молекулярне сміття, яке заважає їм нормально працювати. Аутофагія — процес очищення клітин від клітинного сміття. Це дуже древній механізм, що забезпечує очищення клітин від “відпрацьованих відходів”. Він активізується під час голодування та пригнічується при переїданні. Ягоди стимулюють процес аутофагії. Найбільше сприяють самоочищенню клітин ті ягоди, які мають дуже яскраве, насичене забарвлення: темно-чорні, темно-червоні.

Замість компотів – ягідно-фруктово-трав’яні настої

  Робіть ягідно-фруктово-трав’яні настої: у них зберігаються “живі” вітаміни, антиоксиданти, ефірні олії. Такі оздоровчо-зцілюючі напої дають енергію (цукор, фруктоза у складі), вітаміни (в основному С), фітохімічні антиоксиданти (каротиноїди, флавоноїди, фітонциди тощо), які протидіють процесам старіння на клітинному рівні, нормалізують холестериновий обмін, покращують настрій (аромат, зумовлений ефірними оліями), “промивають” організм (мають легкі сечогінні та жовчогінні властивості), зволожують його, освіжають колір обличчя. І, звичайно ж, не цукруйте!

Які ягоди найкорисніші?

  Дуже добре, якщо ви будете з’їдати суміш різних ягід. Але на першому місці за цінністю — дикорослі ягоди. В них міститься більше біологічно активних компонентів, аніж в культивованих.  Тому що селекціонери все-таки в першу чергу думали про високу врожайність, крупні плоди, щоб вони були солодкими. Природа про це не думала. Природа думала про те, щоб ягоди якось вижили. І вона їм давала якраз ті цінні речовини, що зміцнювали їхню стійкість до хвороб, шкідників, палючого сонця, холоду, вітру. Тому якщо є можливість купити чи назбирати суниці, малину, чорницю — робіть це.

Влітку – свіжі, взимку – заморожені

  У літній сезон потрібно споживати ягоди щодня. Якщо ми хочемо справді зарядитися на цілий рік здоров’ям, то ні в якому разі не треба їх варити, не робіть з них варення, повидла чи цукати. Адже висока температура вбиває цінні речовини, а доданий цукор підсилює всі ті негативні процеси, про які ми вище згадували. Тому найкращий спосіб консервації — заморожування. Купіть морозильну камеру, замість того, щоб варити варення, — це буде найкраща інвестиція в своє здоров’я. Варто вживати кожного дня щонайменше склянку ягід. Геронтологи (лікарі, які вивчають процеси старіння) радять кожному вживати ягоди щодня, незалежно від того, яка пора року. Бо це природні ліки і природні омолоджувачі нашого організму. Якщо ви будете взимку хоча б одну столову ложку ягід додавати до своєї каші, то вже зробите щось корисне для свого організму.

  Невеличка термічна обробка допустима тоді, коли ягоди викликають алергію. Наприклад, якщо полуницю чи суницю  залити гарячою водою чи трошки довести до кипіння, їхня алергенність значно зменшиться.

Табу на цукор

  Використовуйте ягідний сезон як можливість відмовитися від цукру. Цукор — один із найбільших наркотиків сучасності, не менший, ніж тютюн або звичайні наркотики. Від нього розвивається залежність, хвороби і вкорочується життя. Замінити цукор можна фруктами та ягодами — свіжими чи мороженими, ягідно-фруктовими пюре, смузі, начинками в пирогах. По-перше, цукор, який міститься в ягодах та фруктах, це не лише глюкоза, але й фруктоза, що повільніше засвоюється і не змушує підшлункову виробляти інсулін. Цей “фруктово-ягідний” цукор менш калорійний, бо “пов’язаний” з клітковиною, що сповільнює його засвоєння і відкладання в жир. По-друге, ягоди та фрукти містять вітаміни та антиоксиданти, зокрема, вітамін С, який оберігає колаген від руйнування. По-третє, навіть якщо ви додасте трошки цукру в фруктово-ягідну начинку (а не в масляний крем, або заварний), то в цьому випадку він буде повільніше потрапляти у кров (завдяки клітковині).

  Мед: багато людей вважають мед абсолютно безпечним і дуже корисним. Так, він корисний, у ньому багато біологічно активних речовин, але з медом також потрібно бути обережним, адже все добре в міру: достатньо 1-2 чайні або 1 столової ложки в день, бо мед дуже калорійний, і коли його вживати забагато (більше 2-х столових ложок в день) — веде до порушень обміну холестерину і до атеросклерозу. Тому найкраще застосування меду — додати до ягід та фруктів, якщо вам вони здаються кислими.

  Вживайте ягоди для підвищення імунітету, поки є така можливість, а коли сезон підійде до завершення, посмакуйте ягодами з інших країн, які є не менш корисними. Піклуйтесь про себе та будьте здорові!

Галина ВАСЮРИН, дезінструктор Кременецького міжрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».