Натуральні баштанні родини Басюків із Борсук

  Домашнім баштаном сьогодні мало кого здивуєш. Все частіше західняки беруться за вирощування соковитих гігантських ягід на присадибних ділянках, а нерідко — на кількох сотках чорнозему.

  Сім’я Наталії та Віктора Басюків із села Борсуки — одноосібники, самостійно обробляють земельні паї, живуть за рахунок вирощеного урожаю. Років 10-15 тому (вже й самі точно не пам’ятають) почали займатися вирощуванням баштанних. Це, можна сказати, хобі їхнього сина Володимира, бо садили спочатку для потреб своєї сім’ї. Коли врожай тішив і його було забагато для родини, то завзяті господарі трохи роздавали, а потім почали реалізовувати.

  До підбору сортів Володимир ставиться прискіпливо, бо не всі підходять для нашого клімату. Басюки купують голландське насіння, вирощують ранні та середні сорти, оскільки для пізньостиглих не вистачає тепла. Розсаду садять у теплиці, а потім висаджують у відкритий грунт. Підживлюють органікою, зрошують крапельним поливом з власної скважини, сапають бур’яни вручну, щоб не кропити хімікатами.

  Для динь і кавунів, каже господиня, яка торгує вирощеною продукцією на ринку, цьогорічна погода була сприятливою. Найбільший кавун заважив 10 кг. Плоди достигли, соковиті, смачні. А головне – натуральні!

  На баштанні родина з Борсуків відводить від 10 до 30 соток землі. Вирощують також перець для продажу. Загалом — не бояться роботи, а хто знає про їхні жовтобокі та зелені корисні ласощі — купують не вагаючись. Бо натуральне і смачне!

Наталя ГАМЕРА.