На Подільсько-Волинській січі вже третій заїзд. І знову аншлаг

  Подільсько-Волинська Січ діє на кордоні Тернопільської та Хмельницької областей вже четвертий рік поспіль. Активний організатор та ініціатор її створення генерал-хорунжий українського козацтва, отаман Тернопільського крайового коша, виходець із Молоткова Володимир Мосейко.

 Цього літа вже втретє Подільсько-Волинська Січ організовує дитячий військово-патріотичний наметовий табір у чудовій лісовій місцині. І знову — більше бажаючих, аніж планово може розмістити Січ.

розповідають, що відпочивають тут діти з Тернопільської та Хмельницької областей, з сімей тимчасових переселенців з різних куточків України. Пропорційність у відсотках — третина. Практично дівчат і хлопців — плюс-мінус порівну. Дітей харчують три рази на день плюс перекус. Таборове містечко поділене на курені, курені — на рої. За кожним закріплені виховники.

За словами організаторів, бюджет однієї зміни обходиться у пів мільйона гривень. А це на 90-110 дітей. Частину коштів отримують із грантових проєктів, частину — від спонсорів. Приміром, громадська організація «Простір Активної і Сучасної» (керівниця Тетяна Демчук) виграла грант й отримала понад двісті тисяч гривень для патріотичного виховання та культурного розвитку дітей у другій зміні. Ініціатори й організатори Січі залучають й інші громадські організації до співучасті у фінансуванні такої необхідної в сучасних умовах справи, просять батьків по-можливості давати благодійні внески. До речі, на волонтерських засадах про Січ готують фільм тернопільські кінематографісти під керівництвом Володимира Ханаса.

 На кухні здорову смакоту готують з любов’ю Софія Семчук, Юля Довгалюк, Мар’яна Душко, Світлана Криленко, Анна Попова, Орислава Смик, Ірина Гудзь. Декотрі дівчата вже другу і третю зміну на Січі куховарять. Готують, до речі, смачно, по-домашньому. Я навіть скуштувала. «Начальником пекла» у своїй команді називають кочегара Василя Стадніка.

Службові обговорення давніх друзів – кінематографістів з журналісткою

Упродовж десятиденного перебування козаків і козачок чекає насичена патріотично-культурна програма, ази навчання військовій і медичній справі, квести, майстер-класи, спортивні змагання, подорожі та багато інших цікавих і захоплюючих моментів.

Коврик на палету, сплетений з целофанових пакетів

 Сонечка нашим дітям — від природи й на душі, цікавих знайомств, міцної дружби і відпочинку без звуків тривожної сирени!

Наталя ГАМЕРА