У медиків – своя аргументована правда, а заручники реформ – хворі

  Чиє сьогодні приміщення поліклініки? Чому забір біоматеріалів для безкоштовного ПЛР-тестування та вакцинацію проводять в одному кабінеті? Хто допускає скупчення людей, щоб здати тест?

  На ці запитання, що цікавлять громаду, відповідає головна лікарка Лановецького центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила РУДНІЦЬКА.

  — Офіційно документи про передачу приміщення поліклінічного відділення центру ПМСД вже є. Проте ще жоден кабінет адміністрація лікарні не звільнила. У кабінеті №1 проводимо інфекційний контроль, тобто, сімейний лікар приходить в засобах індивідуального захисту, оглядає хворого, робить швидкий тест чи призначає ПЛР-дослідження. Поряд рентгенкабінет, тут же і кабінет, де проводимо забір біоматеріалу на ПЛР-дослідження та щеплення від коронавірусу. Ми відкрили окремий вхід для людей, що прийшли здавати тест. Так, дійсно, черга може бути велика, забір проводимо з 8-ї до 10 год. Минулого тижня, скажімо, було, що за один день ми доставили в обласну лабораторію 208 зразків. Такого, як мобільна бригада, що їздила по місту і селах, беручи мазки в хворих чи контактних осіб, з січня уже немає, відмінили. Забір проводять сімейні лікарі в селах (з Борсуківської громади в тому числі), або люди їдуть до нас.

  Як поділити потік, щоб не утворювати черги? Звісно, нереально спланувати і розділити хворих з ознаками ГРВІ, контактних і тих, хто повторно здає тест. Наразі у фойє свідомо не допускали людей, зважаючи на кількість. На свіжому повітрі менший ризик зараження інфекцією. На майбутнє спробуємо узгодити графік з кожним сімейним лікарем.

  Щодо спільного кабінету. Вакцинацію проводимо лише у вівторок і четвер з дотриманням усіх правил гігієни і чистоти. А тестуємо людей у понеділок, середу, п’ятницю і при необхідності — у вихідні.

  Просимо людей з розумінням ставитися до тих незручностей, на які і ми не маємо особливого впливу. Якби не проблеми з приміщенням, то можна швидко налагодити процес прийому пацієнтів, щоб їм було зручно. Наразі у каб.8 проводимо ремонт. Тут розмістимо лабораторію.

  Чому лікарня не звільняє кабінети поліклініки? Чому тоді, як інфекційне відділення переповнене, а хворим ліжка доставляли в коридорі — не відкривають резервне і госпіталізують не всіх навіть з пневмонією та діагнозом ковід? Чи правда, що в інфекційному лікуються люди з інших регіонів? Чому в інфекційному ще не всі ліжка поміняли, не вистачає штативів, а медсестри користуються рукавицею замість венозного джгута? Чи правда, що на рахунку лікарні 11 млн. грн ковідних коштів і чому їх не використовують? Чи не щодня помирають люди, які хворіли на ковід, то чому їх не вписують у статистику?

  На ці запитання відповідає головний лікар Лановецької міської лікарні Омелян ГУЛЬКО.

  — Кабінет хірурга, травматолога і переливання крові ми перенести в лікарню не можемо. Існують певні вимоги до їх розташування, а тут немає їм таких умов. Залишаються також стоматологічні кабінети. Ми ще не повністю підготували приміщення для переселення. Медична реформа передбачає розширення повноважень і роботи первинної ланки, тобто, центрів ПМСД, амбулаторій ЗПСМ, але ми наочно бачимо результати «лікування по телефону», коли хворі потрапляють до нас у важкому стані. Я не проти первинки, але не за рахунок вторинної ланки, тобто, лікарні.

  В інфекційному відділенні справді хворому ліжко поставили в коридорі, але в той же день перевели в палату, де звільнилося місце. Резервний, дитячий, відділ для коронавірусних хворих не відкриваємо, бо є проблеми з кадрами. Ольга Іванівна запевняє, що справляється поки що, а госпіталізовуємо лише важких ковідних. Лікувалися іногородні, але тому, що уклали угоду з сімейним лікарем з Лановеччини і він скерував на госпіталізацію в нашу лікарню.

  Замовили ще 15 функціональних ліжок в інфекційний. П’ять нових штативів нещодавно передали, у кожну палату поставили по два концентратори кисню, по всій лікарні розвели 35 кисневих точок (реанімація, дитячий відділ, терапія, інфекційний). Маємо в лікарні 7 апаратів ШВЛ, один з них — в інфекційному відділі. Є тут у достатній кількості засобів індивідуального захисту, деззасобів, є і пульсоксиметри, і венозні джгути. Якщо хтось і користується рукавицею, то не тому, що відсутній джгут.

  Зараз на рахунку є 9 млн грн. За 2 млн 150 тис. грн. хочемо придбати переносний рентгенапарат у відділ. Проходить процедура закупівлі через програму «Прозоро». Сьогодні будь-які видатки понад 30 тисяч гривень ми погоджуємо з міською радою. Загалом, за рік ми багато придбали медичного обладнання. Щодо медпрепаратів пацієнтам з коронавірусом. Ці закупівлі також проходять через «Прозоро» і часто з перебоями, бо все залежить від постачальників, що не справляються зі своїми обов’язками.

  Ковідні кошти спрямовуємо на виплату 300% надбавки усім працівникам інфекційного відділу, 75% — лікарям, 50% — медсестрам, 25% — молодшому медичному персоналу. Преміями заохочуємо і технічний персонал. Собі я премії не нараховував. Зрештою, є відповідні служби, які слідкують за ефективністю використання коштів.

  Щодо використання ковідних коштів на придбання обладнання, то ми керуємося постановою КМУ №225. Наразі виготовили проект на два етапи ремонту приміщення інфекції: заміна даху, вікон, дверей, утеплення стін. Для його реалізації також плануємо залучити наявні ковідні кошти.

  На Лановеччині справді помирають люди, які хворіли на коронавірус. Але помирали вони від’ємними, тому ці летальні випадки не обліковували, як ковідні. Зрозуміло, що смерть могла настати внаслідок ускладнень після хвороби. Але ми не боремося за показники. Хоча насправді COVID-19 — хвороба непередбачувана.

  Як бачимо, у кожного своя правда. Шкода, що від роздрібнення медичної галузі на окремі ланки заручником «перетягування канату» залишається пацієнт, якому не важливо, хто кому підпорядковується, у кого більше повноважень і коштів, а важливо отримати вчасно і без проблем якісну медичну допомогу в належних умовах…

Ситуацією цікавилася Наталя ГАМЕРА.