icon clock24.07.2021
icon eye202
ЛАНОВЕЧЧИНА

Як проходить вакцинація проти COVID-19 на Лановеччині

  Україна все ще перебуває на одному з останніх місць у Європі за темпами вакцинації від Covid-19. Тернопільська область — також.

  На Лановеччині кампанію вакцинації розпочали на початку березня 2021 року. Тоді щеплення вакциною AstraZeneca проводила мобільна бригада з Кременця. З кінця березня Лановецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) відкрив свій пункт щеплення, де працювали спеціально підготовлені лікар і дві медсестри та кололи бажаючих вакциною AstraZeneca, CoronaVac. Донедавна щеплювати ланівчан вакциною Pfizer приїжджала мобільна бригада з Шумська.

  Тепер 4 лікарів та 5 медсестер міського ЦПМСД уже пройшли навчальні тренінги з вакцинації і готові до проведення імунізації від коронавірусу вакцинами AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna.

  —  Імунізацію двома дозами вакцин AstraZeneca і CoronaVac пройшли близько 600 мешканців Лановеччини, — інформує очільниця КНП “Лановецький міський ЦПМСД” Людмила Рудніцька. — З початку червня з Лановецької та Борсуківської громад вакциною Pfizer двічі щеплено майже 130 осіб з числа освітян, медиків, рятувальників, соціальних працівників і працівників органів місцевого самоврядування. Приблизно з 26 липня, коли надійде нова доза даної вакцини, проводитимемо імунізацію усіх бажаючих. Загалом, станом на 23 липня щеплення проти коронавірусу отримали понад 800 мешканців Лановецької та Борсуківської громад. Якщо деякі люди почувалися погано після ін’єкції, то це цілком нормально і цього варто очікувати. Але найкращий спосіб уберегтися від ускладнень хвороби — це імунізація. До речі, тим, хто отримав дві дози вакцини, ми видаємо міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

  Пункт вакцинації постійно діє в приміщенні поліклініки на першому поверсі в кабінеті №1. Мобільна бригада виїжджає також у села Лановеччини. Приміром, у Загірцях та Михайлівці днями від Covid-19 щепилося 52 людини.

  Наступного тижня у центрі Лановець, біля аптеки “Небеса”, планують відкрити пункт масової вакцинації, де всі бажаючі зможуть отримати щеплення однією із чотирьох наявних вакцин на вибір. Можна буде попередньо записатися у свого сімейного лікаря, можна через додаток “Дія”, або безпосередньо на місці проведення вакцинації. Працюватимуть щодня, в тому числі й у вихідні.

  На Лановеччині з кінця червня до 21 липня не було зафіксовано жодного випадку захворювання коронавірусною інфекцією. А в середу, 21 липня, методом тесту ПЛР виявлено одного хворого на ковід. Лікарі повідомляють, що людина повернулася з відпочинку з-за кордону.

Наталя ГАМЕРА.