І ЗАХИЩАЄ ГРУНТ, І ПІДЖИВЛЮЄ ЙОГО

  Мульчування – старий перевірений метод поліпшення ґрунту. Фермери «підгледіли» цей процес у природи, адже в місцях, які ще не зайняла людина, ґрунт завжди захищено опалим листям, хвоєю, відмерлим рослинним матеріалом. Така природна мантія надійно захищає ґрунт і від пересихання, і від вимивання, і від ерозії. Чи йде мова про важкі, легкі або занедбані ґрунти, про овочі, фрукти чи квіти – всі вони мають користь від старого, але нині знову сучасного методу вирощування рослин.

  Відомо, що під впливом вітру, дощу і сонця непокритий ґрунт поступово втрачає свою родючість, руйнується його структура, утворюється ґрунтова кірка. Занадто спекотні денні температури влітку призводять до перегріву і висихання ґрунту, а взимку – до різкого переохолодження і вимерзання кореневої системи багаторічних рослин.

  Мульчування перешкоджає випаровуванню вологи з ґрунту біля коріння рослини та захищає його від різких температур: перегрівання кореневої системи влітку та її промерзання взимку. За правильного використання органічної мульчі рослини отримують оптимальний рівень кислотності, а ґрунт збагачується корисними речовинами. Мульча пригнічує ріст бур’янів, оскільки не пропускає сонячне світло, сприяє розмноженню й ефективній роботі корисних мікроорганізмів у ґрунті, захищає рослини від садових шкідників.

  * перешкоджає розбризкуванню ґрунту на листя рослин при поливі;

  * захищає овочі (помідори, перець) від гниття, попереджаючи їх вилягання безпосередньо на ґрунт.

На що звернути увагу:

  * перед мульчуванням ґрунт необхідно розрівняти, прополоти бур’яни, внести трохи компосту або органічних добрив;

  * доречно змішати тонкий і грубий матеріал для мульчування, адже приплив повітря запобігає гниттю, що робить процес неефективним;

  * дайте матеріалу для мульчування трохи просохнути (особливо це стосується сіна);

  * товщина шару мульчі повинна становити не менше 5 см;

  * навесні шар мульчі необхідно завчасно прибрати, аби дати ґрунту прогрітися.

ВИДИ МУЛЬЧІ

  Перепрілий гній з соломою особливо багатий фосфором. Для мульчування краще змішати з верхнім шаром ґрунту, інакше можливі втрати поживних речовин, особливо азоту.

  Скошена трава багата азотом. Часто застосовується в садах, проте корисна і для мульчування овочевих грядок. Її краще використовувати у невеликій кількості, щоб виключити надмірне прогрівання ґрунту. Попередньо скошену траву слід підсушити на сонці, інакше вона швидко загниє. Як мульчу можна використовувати і виполотий бур’ян. Однак, уникайте мульчування ґрунту бур’янами і травою, що відцвіли, тим паче сформували насіння. Після пасинкування помідорів, непотрібні пасинки, а також бадилля картоплі бажано розкласти під кущами чорної смородини й аґрусу – це чудовий профілактичний засіб проти грибкових захворювань.

  Сидерати – зелена маса рослин, вирощених для добрива. Найчастіше використовують люпин, олійну редьку, гірчицю білу, люцерну, кінські боби, еспарцет, конюшину. Як мульчу скошену зелену масу розкидають на поверхні ґрунту, але більший ефект можна отримати, перемішуючи її з верхнім шаром ґрунту дисковими знаряддями.

  Яєчна шкаралупа добре підвищує родючість ґрунту, збагачує мікроелементами і знижує його кислотність. Перед внесенням у ґрунт її варто подрібнити. Добре захищає рослини від слимаків і равликів. Особливо корисна під капустою, цибулею і буряками.

  Торф чудово захищає ґрунт від сонячних променів, зберігає його вологість. В агрономічній практиці його застосовують для торфування різних за складом ґрунтів. Важкі глинисті ґрунти він робить пухкими; піщані – більш в’язкими і вологоємними. Найкраще торф використовувати для мульчування рядків часнику, висаджених з осені, та поміж рядками овочевих культур. Під шаром торфу не утворюється ґрунтова кірка, і створюється кращий температурний режим, що особливо важливо ранньою весною.

  Тріска і кора частіше використовують як декоративне покриття на грядках, щоб уникнути так званого виду голого ґрунту. Оптимальний розмір шматків кори – 1-5 см. Відходи хвойних культур повинні пройти річне компостування перед застосуванням. Найкраще така мульча підходить для плодових дерев і чагарників. Особливо сприятливо впливає на малину.

  Соснова або ялинова хвоя є дуже сприятливою мульчею для суниці, адже перешкоджає поширенню сірої гнилі. До того ж, завдяки хвойному покривалу ягоди залишаються чистими після дощу.

  Тирса добре підходить для садових, багаторічних овочевих і ягідних культур. Під однорічні овочеві культури її використовувати небажано, оскільки мульча щоразу перемішуватиметься з ґрунтом, а це призводить до його підкислення і збіднення азотом. Свіжу тирсу краще вносити разом з попелом.

ЯК І КОЛИ МУЛЬЧУВАТИ

  Рання або пізня весна (залежно від кліматичних умов) – найкращий час для мульчування грядок та садових дерев. Після зимових снігів та весняних дощів ґрунт добре зволожений, а тепле сонечко чудово його прогріває. Перед мульчуванням прополіть молоді бур’яни з корінням і внесіть добриво, якщо воно необхідне. Весняне мульчування захищає рослини від перегрівання і пересихання влітку.

  Другий важливий період для мульчування – середина осені, коли ґрунт ще прогрітий і зволожений осінніми дощами. Перед розкиданням мульчі прополіть бур’яни і внесіть «повільні» зимові добрива за необхідності (попіл чи перепрілий гній, наприклад). Осіннє мульчування захистить ґрунт і багаторічні рослини від оголення і вимерзання кореневої системи.

Декоративні рослини, квіти

  Розкладіть мульчу навколо декоративних рослин шаром 7-10 см, уникаючи дотику мульчі до стовбурів дерев і чагарників. Клумби і квіткові бордюри замульчуйте повністю, розподіляючи матеріал рівномірно по поверхні. Оновлювати шар мульчі слід щороку або раз на кілька років, залежно від обраного матеріалу.

Фруктові дерева та кущі

  Розкладіть мульчу шаром 7-10 см так, щоб вона повністю закривала радіус крони, не торкаючись стовбура дерева і не закриваючи місце щеплення.

Нові посіви овочевих культур

  Висаджуйте розсаду у добре зволожену грядку, покриту мульчею, проробляючи в ній отвори для кожної рослини. Такий спосіб мульчування захистить розсаду від пересихання коренів, конкуренції бур’янів і нападів садових шкідників.

ВАЖЛИВО

  Мульча допомагає зберігати вологу в ґрунті біля коріння рослини. Однак при поливі буде потрібно більше води, щоби спершу промочити мульчу, лише тоді вдасться як слід зволожити ґрунт під нею. У спекотні й посушливі періоди поливайте ділянки під мульчею рідше, але рясніше.

ЦІКАВО

  Магда-Хелене Шредер, автор брошури «Мій сад і мульчування», понад 50 років була пристрасним садівником-аматором і на своїй грядці практикувала метод, який вона назвала «методом тотального мульчування». Протягом усього року вона використовувала довгу неподрібнену солому як мульчу. Для овочів і пряних трав, плодових кущів і квітників вона споруджувала покриття з соломи товщиною близько 10 см. Шар соломи поступово перегнивав, і його потрібно було постійно оновлювати, особливо восени. Навесні, при перекопуванні грядок, частини, що не згнили, вона відсовувала, а потім знову розподіляла навколо рослин, за необхідності додаючи шар свіжої соломи. У своєму саду пані Шредер, знизила обсяг робіт до мінімуму. Бур’яни майже не зустрічалися, а шкідники практично не завдавали проблем. Побоювання, що разом з теплим і вологим шаром соломи з’явиться купа равликів, виявилося марним. Досягнення такого ідеального стану свого городу зайняло у садівниці не один рік. Проте результат того вартий.

За матеріалами organic.ua.