АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

  На території району у 2013 році виявлено карантинний об’єкт – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury ) – багатоїдний карантинний шкідник. Він є поліфагом, гусениці пошкоджують більше 200 видів деревних та чагарникових рослин. Надає перевагу декоративним росли-нам – клену ясенелистому, клену американському, бузині, горобині, найбільше смакує шкіднику шовковиця, а також плодові дерева – груша, яблуня, слива, айва, волоський горіх,  вишня та ін. Типове місце живлення шкідника АБМ – насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, вздовж доріг. Джерело заселення – лісосмуги, де концентрується більша чисельність шкідника, що викликає загрозу його розселення на прилеглі території.

 На територію Європи було завезено у 1939-1940 роках (Угорщину) з Північної Америки. У 1952 році вогнища АБМ виявлено в пограничних районах Закарпатської області. У 1966 році – в пограничних з Румунією районах Одеської області.

  Шкідливість фітофага полягає в знищенні листкового апарата повністю, об’їдаючи його на деревах, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх значного ослаблення, в результаті чого знижується захисна, декоративна цінність ландшафтів, погіршуються умови існування фауни. Крім того, масове заселення гусениць АБМ на деревах може негативно позначитися на здоров’ї людей, викликати у них алергічні явища. При пошкодженні плодових дерев урожайність знижується до 20%. Ріст і розвиток гусениць супроводжується виділенням павутини, якою вони обплутують спочатку   1-3 листки, надалі до 1-1,5 м гілки. До п’ятого віку гусениці живуть колоніями в павутинному гнізді, потім розповзаються по дереву і поїдають листя разом із прожилками. Відроджені з однієї кладки яєць гусениці можуть повністю оголити плодове дерево 10-15-річного віку, через 2-3 роки дерево може загинути.

  При існуючій плодючості шкідника чисельність популяції зростає, поява фітофага на нових територіях спостерігається протягом останніх 3-4 років у Ланівцях і Лановецькому районі. В поточному році запроваджено карантинний режим на загальній площі 17,7 га у семи селах району. Це незначна частина від фактично заселеної території, залишились придорожні смуги, лісополоси, сади та села району.

  Заходи  захисту від  АБМ

  Агротехнічні заходи полягають у збиранні, знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами  шкідника обрізають та спалюють (павутина, якою обплутані гнізда, служить надійним захистом від ворогів, негоди та інсектицидів), а одне не знищене гніздо дасть тисячі таких в наступному році. У населених пунктах рекомендується застосовувати бактеріальні препарати та біологічний метод. Використовувати хімічний метод боротьби зі шкідником на території населеного пункту заборонено.

  У наступному році при добрій перезимівлі не виключена можливість значного збільшення чисельності АБМ на території району. Літ метеликів шкідника почнеться в кінці квітня, на початку травня. Заселені дерева можна помітити по 1-3  гілочках, що обплутані павутиною. Їх обрізають, спалюють або прикопують на місці. Надалі стовбури дерев обв’язують ловчими поясами (кінець червня – початок липня), використовують гофрований папір з картонних упаковок, старими мішками та ін., при наявності гусениць або лялечок ловчі пояси спалюють. В кінці липня – на початку серпня відбуватиметься літ другого покоління шкідника. Самка метелика в цей період досить плодюча. За даними дослідницьких та наукових установ, за сприятливих погодніх умов у серпні вона може відкласти до 2500 шт. яєць. Всі вищезгадані заходи боротьби необхідно провести повторно. Восени та навесні обкопати пристовбурну зону.

  Шкідливість АБМ можна прирівняти до шкідливості колорадського жука на картоплі, котрий також був карантинним об’єктом і завезений з-за океану.

Автор: А.МАТВЕЙКО,

державний фітосанітарний інспектор.