icon clock21.04.2020
icon eye2966
ЛАНОВЕЧЧИНА

БІДА БІДУ НЕСЕ, або ЯК РЕАНІМУВАТИ РАЙОННУ ЛІКАРНЮ

  В яких умовах сьогодні працюють лановецькі лікарі, з якими проблемами стикаються і чи готові до лікування хворих на коронавірус — про це та інше в розмові із заступником головного лікаря з медичної частини КНП «Лановецька районна лікарня» Олегом БОГАТЮКОМ.

Перетворення первинної ланки медицини стало першим етапом реформування медичної системи в Україні. І хоча реформатори вважають, що 70% звернень пацієнтів мають вирішуватись саме на первинці, та, як бачимо, чимало хворих звертається одразу до вузьких спеціалістів, отже вторинна меддопомога бере на себе значну частину навантаження. Саме тому реформування спеціалізованої медичної допомоги, без перебільшення, стало найбільш соціально чутливою реформою з усіх, що відбулись в Україні за роки незалежності.

  За планом реформування начебто передбачено створення госпітальних округів, до яких увійдуть по 3−5 районів, і кожен такий округ обслуговуватиме лікарня інтенсивного лікування (ЛІЛ), замість нинішніх районних лікарень. При розробці такої схеми реформатори виходили з того, що більшість районних лікарень нині недозавантажені, тобто, для них просто не вистачає пацієнтів, а фінансуються вони від кількості ліжко місць.

  Тому реформою передбачено, що краще доправляти хворого в інший район до оснащеного усім необхідним і укомплектованого фаховими лікарями медзакладу, ніж намагатись його лікувати у місцевій районній лікарні, яка хоч і ближче розташована, але майже нічим не забезпечена.

  Логіка в тому, звісно, є, бо людей цікавить передусім надання якісних послуг. І люди готові платити за хороший результат. Але якщо не врахувати усіх реалій, на практиці ця схема — то є мильна бульбашка. Зважаючи на наші дороги, стає очевидно, що для хворого і його рідних дістатися в інший район за 50-60 км буде справжнім випробуванням. Та чи так вже й ліпше в іншій райлікарні (у нашому випадку — Кременецькій), ніж у Ланівцях?

  А тим часом, на календарі — більша половина квітня. А до цих недореформ додалася ще й пандемія. Може й животіла б і далі наша лікарня, борсаючись самостійно у своїх проблемах, та загальнонаціональна біда змусила і чиновників, і людей по-іншому переосмислити важливість професії ескулапа…

На лікарняному складі

Галузь охорони здоров’я у нашому районі завжди була недофінансована. За інформацією начмеда Олега Богатюка, за останні десять років відбулося примусове скорочення штату, ліжко місць, об’єднання відділів, було, що медиків відправляли у неоплачувані відпустки, не виплачували оздоровчих, боргували зарплату, яка у лікаря — трохи більше мінімальної, а в молодшого медперсоналу — мінімальна. За таких умов, вважає О.Богатюк, хіба реально було купувати дороговартісне сучасне медичне обладнання, поповнювати матеріально-технічну базу, робити ремонти приміщення та відділень і ще втримати молодих перспективних спеціалістів…

  Важко з цим не погодитись. Є тут, щоправда, і свої підводні камені, але й не заперечиш, що внутрішні проблеми роботи лікарні спричинені також і зовнішніми факторами впливу.

У лікарняній аптеці Галина Черній, зав. аптеки

 Відомо, що лановецька лікарня в числі закладів «першої хвилі», які прийматимуть пацієнтів з коронавірусом. Наскільки забезпечені тут медичним обладнанням, індивідуальними засобами захисту для боротьби із пандемією COVID-19?

 За словами О.Богатюка, у них на балансі є п’ять апаратів штучної вентиляції легень. Але тільки два з них ще можуть працювати (2007 і 2009 р.в.). При нагальній необхідності лікарі готові використовувати ще один, новий. У трьох із восьми боксів інфекційного відділення підведено киснепровід, в наявності є 14 балонів кисню. Закупили медичні халати, маски, шапочки, бахіли, респіратори, рукавички, захисні екрани, антисептики, противірусні й інші необхідні медикаменти. Благодійною допомогою отримали одноразові костюми, експрес тести, захисні окуляри, екрани, респіратори, рукавички, маски, бактерицидний рециркулятор. Залежно від потреб і використання, засоби захисту регулярно видають медперсоналу. Чи не щодня реєструють пацієнтів з підозрою на COVID-19. На жаль, станом на 18 квітня маємо в Ланівцях один підтверджений лабораторним дослідженням ПЛР-тестом випадок захворювання на коронавірус. Наразі очікуємо результати аналізів на COVID-19 контактних осіб.

 Із оголошенням в Україні карантину, масовим поширенням коронавірусної інфекції у світі, а віднедавна й Україні, численними випадками захворювань медичних працівників, зокрема, в Монастириському, Шумському районах Тернопільщини, у багатьох інших регіонах України та державах світу, виник ризик і для тутешніх медиків, які на початках не були забезпечені індивідуальними засобами захисту. Та й зараз не вдосталь… Відтак, з інфекційного відділення звільнилася лікарка (пенсійного віку), заяви на звільнення написали дві медсестри та дві санітарки з цього ж відділення, підпису на розрахункових заявах чекають ще декілька працівників. На жаль, такі реалії. Бо чи всі готові за таку зарплату ризикувати своїм здоров’ям і життям? А ще ставлення суспільства до їхньої роботи бажає кращого…

Лише наприкінці березня українські медики отримали наказ МОЗ щодо організації надання меддопомоги хворим на COVID-19. Протоколи лікування з’явилися 2 квітня. Якщо з лікуванням хоч якось більш-менш зрозуміло, то як утилізовувати використаний одяг та інші засоби індивідуального захисту — чіткого алгоритму дій районна лікарня поки що не має.

  Але, як каже головний лікар О.Гулько, економія ресурсів в нинішніх умовах вимушена. А ще наголошує, що завдання керівництва лікарні сьогодні– не лише надавати допомогу пацієнтам, забезпечити персонал, закупити спеціалізовану медтехніку, а й втримати колектив у повному складі, і щоб ніхто не захворів.

 З початком запровадження карантину, усвідомлюючи ризик можливого інфікування небезпечним вірусом, допомогти лікарям зголосилося багато ланівчан. Відтак, за декілька днів волонтери зібрали кошти, закупили тканину і налагодили пошив одноразових захисних костюмів, які роздали медикам району (всього 270 костюмів). Продовжать пошив після свят. А нещодавно передали ще одну партію костюмів, а також захисні окуляри, щитки, маски, рукавички, антисептик і бактерицидний рециркулятор. За благодійні кошти придбано в лікарню ще одну серйозну покупку (про це — згодом).

  За кожну подаровану річ та увагу до себе медики дякують. Але хочеться подякувати їм — за те, що вони є, і що стоять на варті нашого здоров’я. Хай Береже їх Господь. А всім, хто прагне їм допомогти, хочеться сказати: «Залишайтеся вдома!»

Усім здоров’я! І здорового глузду! Дотримуйтесь умов карантину!

Наталя ГАМЕРА.