icon clock28.08.2020
icon eye3287
ЛАНОВЕЧЧИНА

БІЗНЕС НА ПАСАЖИРАХ: КОМУ ЧИСТИЙ ЗАРОБІТОК, А КОМУ ЩЕ Й ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

  Так, саме на пасажирах можна побудувати прибутковий бізнес і заробляти чималі кошти. Але, одні ведуть свою діяльність чесно і прозоро, сплачуючи чималі податки до місцевого бюджету, утримуючи штат працівників, а інші — «бомбила» (так називають нелегальних перевізників водії маршруток), отримують чисті прибутки, несуть витрати лише на пальне. 

  Про це редакції розповів водій фірми ПП «Черній» Василь:

  — Останніми місяцями нелегали просто почали лізти «на голову». Як кажуть, прямо з-під носа забирають пасажирів до Тернополя, а рейсовим автобусам залишають лише «дозбирувати» людей на села і атовців. Одним словом: «чистять» клієнтів. Ситуація доходить до абсурду, позаяк доводиться гнати інколи й напівпустий автобус, а коштів, виручених за проїзд, заледве вистачає, щоб придбати пальне, оплатити заробітну плату, на ремонт. Про які заробітки можна вести мову?

Легкі гроші… а чому б і ні?

  Василь наголошує, що водії-маршрутники неодноразово говорили з «бомбилами» по-людськи, інколи й не обходилось без суперечок і шарпанини, однак все без результату. А відколи відновили маршрути після кількамісячного застою в час карантину, ситуація взагалі вийшла з-під контролю. Роботи люди  не мають, авто «на ходу», то чому б не заробити «легкі» гроші. Щоб вивчити графік руху маршруток, часу потрібно небагато. а потім сів за кермо і вперед.

   За підрахунками водія, стабільних нелегалів, які щодня курсують у напрямку Тернополя, лише з Ланівців є шість, стільки ж «чатують» на ланівчан в обласному центрі. Серед них є транспортні засоби, що можуть за раз перевести 7 і більше пасажирів, так звані бусики. Тож не важко підрахувати, скільки в середньому людей в Тернопіль і з Тернополя перевозять нелегали. А якщо додати ще й попутки, які частково також «залазять» в кармани водіїв автобусів, то левова частка коштів проходить повз руки легальних перевізників. Легкі гроші, а чому б і ні: мінімум затрат, можливість заробити без значних капіталовкладень і жодної відповідальності. На такі заробітки лакомляться чимало.

  Добряче по кишенях підприємців, які займаються пасажирськими перевезеннями, вдарив карантин. За кілька місяців, що було повністю паралізовано рух маршруток і автобусів, люди з сільської місцевості вже звикли добиратися до райцентру чи Тернополя зі знайомими, сусідами. тому, зі слів Василя, вже й по селах важко назбирати стільки людей, щоб заробити, а не тільки покрити витрати. Відповідно й рейси на села стають збитковими. Який вихід?…

  Погляд збоку

  Редакція вирішила провести своє невеличке розслідування та протягом кількох годин поспостерігати за тим, що відбувається на зупинці біля млина, і чи насправді все так плачевно, як розповідає водій Василь. Прилаштувавшись обіч міського ставка, що навпроти зупинки, уважно спостерігаємо. Пасажирів зібралося чимало, на стоянці біля млина було декілька легкових авто. Чекаємо десять хвилин, п’ятнадцять… З легковика вийшов водій і почав гуртувати біля авто пасажирів. За дві хвилини — повний екіпаж. Щойно він від’їхав, як з іншого авто теж вийшов водій, працюючи за такою ж схемою. І знову повний екіпаж. За десять хвилин до млина приїхав рейсовий автобус. Звичайно, йому залишились лише пасажири, що їдуть на села. Продовжуємо спостерігати. Картина повторюється. Висновок: за дві з половиною години, що ми «чергували» біля млина, близько 16 пасажирів на Тернопіль сіли до авто нелегалів.

  Спробуйте працювати легально…

  Фірма ПП «Черній» на ринку пасажирських перевезень уже 16 років. Починали з одного автобуса, сьогодні у їхньому розпорядженні — 10, 6 з яких щодня курсують в напрямку Тернополя і закривають більшу частину сіл району. До карантину на фірмі ПП «Черній» роботою було забезпечено 14 працівників, включаючи механіка і лікаря, сьогодні — 8. Щороку фірма справно сплачує до місцевого бюджету близько 250 тис.грн податків. Щомісяця на заробітну плату затрачають в межах 150 тис.грн. Окрім цього, підприємець надає різного роду транспортні послуги під замовлення, а також чітко дотримуючись законодавства, в необмеженій кількості перевозить учасників АТО, не маючи за це жодної гривні компенсації від держави.

  А що отримує бюджет громади від діяльності нелегальних перевізників? Риторичне запитання. Так, команда підприємця Ігоря Чернія чудово розуміє, що в теперішній час кожен викручується так як може і заробляє на життя тим, чим уміє. Вони не проти, щоб курсували таксі (так себе називають нелегали), однак нехай легалізовують свій бізнес, сплачують податки до бюджету, встановлюють реальну вартість проїзду, яка суттєво відрізнятиметься від вартості автобусного квитка. Тоді це буде здорова конкуренція.

  Безпека пасажирів. Хто відповідає?

  Нелегальні перевізники не мають дозволів на перевезення, економлять на податках, страхуванні та офіційному працевлаштуванні водіїв. Часто переманюють пасажирів тим, що вони скоріше доїдуть і комфортніше, вдаються до хитрощів і обману, мовляв, автобуса не буде, бо відмінили рейс чи зломився. Та чи гарантують вони безпеку?… Однозначно, ні. Адже жоден з нелегалів у випадку ДТП не відшкодує завдані збитки пасажирам, натомість купуючи квиток на автобус чи маршрутку, перевізник відповідає за безпеку людей.

  А які дії влади у цьому випадку?

  ПП фірма «Черній» звернулася до міської і районної влади з проханням посприяти у вирішенні проблеми з нелегалами. В мерії запевнили, що проведуть розмови з місцевими «бомбилами», мають список прізвищ та їхні контактні телефони. У райдержадміністрації пообіцяли внести до плану роботи робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення на вересень перевірку щодо легалізації перевізників, залучивши працівників Лановецької і Борсуківської ОТГ, Держпродспоживслужби. Зверталися і в місцеву податкову, де  відповіли, що функції контролю за перевізниками-нелегалами з них уже давно зняті. Представники укртрансбезпеки, які сьогодні курують ці питання, зазначають, що боротьбу з нелегалами ведуть, влаштовуючи рейди, під час яких складають протоколи і передають справу до суду. Відповідно до ч.1 ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення таким водіям загрожує штраф до 17 тис.грн. Якщо нелегали не зупинять свою діяльність, такі рейди неминучі.

 Шляхи вирішення. Чи вони існують?

 Працівники фірми ПП «Черній» вважають, що жодні розмови, дзвінки і прохання не зупинять нелегальних перевізників, але якщо ситуація не зміниться ближчим часом, готові на радикальні кроки — спочатку опублікують прізвища «бомбил», а якщо й це не допоможе, частина району може залишитися без транспортного сполучення, бо працювати собі у збиток підприємець вже більше не може.  Більше того, сьогодні чимало містян обурюються, що після карантину так і не відновили рейс Нападівка – лікарня. Водій Василь наголосив, що його так і не відновлять, якщо не буде позитивного вирішення питання.

  Звісно, нелегальні перевізники — це соціальна проблема у всіх регіонах нашої держави. В результаті руйнується галузь пасажирських перевезень, що з кожним роком має менше перспектив для існування. Зрештою, і про це також не приховуємо, є й безліч пасажирів, які не хочуть їхати рейсовими автобусами чи маршрутками через некомфортні умови і ряд інших причин. Це їхнє право. Але сьогодні ми хочемо, щоб наше містечко змінювалося в кращу сторону, було красивим і привабливим, нарікаємо, що мало зроблено, і в той час свідомо кладемо гроші у кишені нелегалів і працювати та сплачувати податки чесно не хочемо…

Автор: Олеся МЕЛЬНИЧУК