БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ ПІД ЧАС КОРИСТУВАННЯ ПІЧНИМ ОПАЛЕННЯМ

  На Лановеччині продовжують виникати пожежі через порушення правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням. За 10 місяців 2019 року було 6 пожеж, у 2018 році – також 6. Сума збитків, що виникли внаслідок порушення правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням, становить 145 тис.грн. У більшості випадків такі пожежі трапляються з вини самих домовласників. Підготовка печей, котлів і димоходів, обігрівальних приладів до безпечної роботи залежить безпосередньо від мешканців будинків.

  Особливе занепокоєння під час використання пічного опалення викликає так звана «група ризику», до якої входять люди похилого віку, самотні пенсіонери та інваліди, особи, схильні до надмірного вживання алкоголю. Саме в їхніх помешканнях пожежі трапляються найчастіше, адже утримання такого виду опалення в належному стані дуже клопітка справа, що вимагає багато пильності та сил.

  Небезпека виникнення подібних пожеж полягає в тому, що найчастіше вони виникають ввечері або вночі. Люди, обігріваючи свої оселі, залишають печі без нагляду і тому трапляються випадки, що займання виявляють досить пізно. В такому разі буває важко врятувати людське життя та матеріальні цінності.

  Рятуючись від холоду, мешканці не звертають особливу увагу на дотримання правил пожежної безпеки, а це, рано чи пізно, призводить до непоправного.

  Управління ДСНС України у Тернопільській області застерігає:

  • перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно проводити: опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип’ятильників – щомісяця;
  • біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • золу і шлак, що видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

  Під час використання пічного опалення забороняється:

  •  залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
  • користуватися печами, що мають тріщини;
  • розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • зберігати не загашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;
  • сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
  • застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
  • здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки.

Лановецький районний сектор Управління ДСНС України у Тернопільській області.