ВЕРЕЩАКІВСЬКІ ПЛАСТУНИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ТРИДЕННОМУ ТАБОРІ

  17-19 травня представники Тернопільської округи Пласту біля с.Нирків Заліщицького району організували триденний табір “Свято весни-2019. Будь у тренді – ДеЦентРалізуйся”, в якому взяли участь новаки, юнаки тв виховники станиці Верещаки Яна Киричук, Вікторія Пенцак, Діана Дзядик, Сергій та Ілона Рип’юки.Як говорить сама назва заходу, одним із завдань табору було на практиці пояснити дітям, що таке реформа децентралізації, як вона працює та для чого це потрібно. Тому всіх учасників поділили на умовні ОТГ, які мали спільні завдання. Верещаки потрапили в ОТГ з Підволочиськом та Бережанами. Учасники ОТГ мали разом добратися до місця табору (організацією підвезення займалася округа, а з транспортом нам допомогли кременецькі пластуни), разом домовитися про меню харчування та продукти (всі учасники табору займалися приготуванням їжі самостійно), разом облаштувати таборову кухню.

  Цьому було присвячено перший день табору. А закінчився він ватрою знайомств, де кожна пластова станиця проводила презентацію.

  На другий день учасники були завантажені роботою. Закінчували облаштування табору та таборових споруд, брали участь у кулінарному конкурсі, активітетах поліції, медиків та МНС-ників. Інструктори пояснювали,  а діти потім самі на практиці вчилися накладати шини, гасити пожежі вогнегасниками та брандспойтами, ловили “злочинців”. Крім того, всі бажаючі могли спробувати переправитися за допомогою альпіністського спорядження через Джуринський водоспад. А ввечері відбувся конкурс “Міс та Містер СВ”. І, звичайно, не обійшлося без коректив, які вніс дощ.

  Вночі, з другого на третій день, відбувся алярм (навчальна тривога), під час якої пластуни вчилися швидко прокидатися, одягатися та бігти на збірку, де відбувалися заприсяження, іменування та відзначення учасників табору. Зранку третій день розпочався молебнем, що спільно проводили єпископи православної та греко-католицької церков Нестор та Димитрій. До речі, вони теж є пластунами, їх в пластових одностроях можна побачити на спільній фотографії. День продовжився ще одним кулінарним змагом, тоді відбулося закриття, після якого стомлені, невиспані, але задоволені пластуни роз’їхалися по домівках.

  Верещаки – чи не єдина в області пластова станиця, яка розташована не в місті, а в селі. Ми, верещаківські виховники, проводимо заняття з верещаківськими дітьми, але їх мало. На рівень району не можемо вийти чисто фізично через проблеми з добиранням і, відповідно,  з часом, оскільки всі ми працюємо на роботі, а в Пласті на волонтерських засадах. Одна справа – проводити акції у селі, де 300 людей, а інша – у райцентрі, де майже 10000. Але впевнений, що в Ланівцях знайдеться багато дітей, які хочуть стати пластунами, і багато батьків, які хочуть, щоб їхня дитина ходила в Пласт. Звертаюся в першу чергу до батьків. Не чекайте, що хтось прийде і зробить вам Пласт. Якщо хочете цього для ваших дітей – станьте членами скаутської організації самі. Пластуни – це люди без досвіду, які хочуть цим займатися. Якщо ви маєте можливість приділити кілька годин на тиждень і кілька днів у місяць, зробіть це. Вам у всьому допоможуть, підкажуть, навчать, проведуть відповідні тренінги. Верещаківські виховники – це люди, які в Пласті менше ніж два роки.

  Пласт – це серйозна організація, з чітко прописаними структурованими планами виховання. Ви будете приємно здивовані, коли побачите, як вона працює. Це чи не єдина організація в Україні з чіткою, продуманою і ефективною системою виховання, яка діє на практиці, а не на папері. Там дітей вчать лише хорошому. Все базується на трьох головних пластових законах: вірність Богові і Україні, допомагати іншим, слухатися пластового проводу. Тобто християнська мораль, національні ідеї, допомога іншим, дисципліна, гра – все є.

  Якщо когось зацікавить інформація і є запитання, телефонуйте (0973774426).

Автор: Сергій РИП’ЮК.