icon clock16.03.2021
icon eye370
ЛАНОВЕЧЧИНА

Виклик самому собі: керувати власним емоційним станом училися Лановецькі школярі

    Триває 3 тиждень хеппічеленджу у Лановецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, в якому активну участь беруть і учнівський, і педагогічний колективи. Краснолуцька та Якимівська філії підтримали виклик і також проводять нетрадиційні та креативні заходи. Знову вівторок, і ми підсумовуємо роботу.

Отже, які ж активності були у нас цього тижня?  Арт-терапія, аромотерапія, музикотерапія, піскотерапія, символ-драма, казкотерапія, кольоротерапія, ізотерапія, краплетерапія, медитація, ігротерапія, ритмотерапія, маскотерапія, ліплення з пластиліну та із соленого тіста, метафоричні карти та трансформаційна гра, етнотерапія, ниткографія та кінотерапія.

   Життя людини без емоцій неможливе. Людина не тільки сприймає навколишній світ, але й впливає на нього. До всіх предметів та явищ у неї є певне ставлення, яке виявляється в емоціях. Читаючи книгу, слухаючи музику, відповідаючи на уроці або спілкуючись із друзями, люди переживають радість, образу, страх,  сум, піднесення, здивування, смуток. Якщо предмети чи явища задовольняють потреби людини, то в неї виникають позитивні емоції (щастя, радість, впевненість, захоплення, задоволення тощо), які спонукають до діяльності й досягнення корисного результату. Позитивні емоції зумовлюють розширення кровоносних судин, підвищення інтенсивності енергетичного обміну, температуру тіла, розумової та фізичної працездатності.   

     Виконання арт-терапевтичних технік сприяє розвитку Емоційного Інтелекту.  Саме  те, що різні види мистецтв взаємодоповнюють один одного, дає унікальну можливість одне  і те ж переживання висловити в кольорі й образах, словесно і пластично. Робота в різних «системах» зі своїми почуттями сприяє збагаченню не тільки емоційної сфери (живопис, пластика, театр), але і мислення (асоціації, віршування, драматургія, риторика).

Таким чином, відбувається розвиток Емоційного Інтелекту.

    Психологи вважають, що душевне здоров’я людини залежить не стільки від подій, які відбуваються у нашому житті, скільки від реакції на них. Саме тому кожному з нас необхідно навчитись керувати власним емоційним станом.

Лише позитивний підхід до вирішення життєвих проблем, уміння виявити свої відчуття, дбайливе відношення до всіх, хто нас оточує, – ось рецепт  гарного  самопочуття.

  Більш повну інформацію ви можете отримати за посиланням https://www.facebook.com/%D0%9B%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%97%D0%9E%D0%A8-%D0%86-%D0%86%D0%86%D0%86-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%96%D0%B2-2-106639457712260

Світлана СКИДАН, соціальний педагог,

Іванна МАТЕВОЩУК, практичний психолог.