icon clock13.02.2020
icon eye325
УКРАЇНА

В Україні майже не лишилося зони достатнього зволоження

  Гідротермічний коефіцієнт останніх 10 років свідчить про те, що в Україні майже не лишилося зони достатнього зволоження.

  Про це повідомила керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час конференції «День агронома: прибуткова агрономія».

  «Наразі до зони достатнього зволоження входять частина Рівненської й Івано-Франківської областей, а також Волинська і Львівська. Решту територій ми вже відносимо до зони недостатнього зволоження, хоча ще донедавна, наприклад, Чернігівська область, як і частина Київської, мали достатню річну кількість опадів. Втім, уже зараз посівні площі в цих регіонах потребують поливу», – зазначила Тетяна Адаменко.

  За її словами, протягом останніх п’яти років Україна недоотримала від 7 до 13% від норми опадів, а в областях центрального Лісостепу, у деяких східних та північних областях – до 30%. А 2019 рік виявився п’ятим у рейтингу найсухіших – в Україні випало в середньому 484 мм опадів при річній нормі 570 мм.

  Крім того, уміст вологи в метровому шарі грунту на кінець осені, яка в агрометеорології припадає на 30 жовтня, у 2019 році був найменшим за останні 20 років.

  «Ми розраховували на поповнення запасів вологи за рахунок зимового періоду, втім, і він був мінімальним. Наприклад, у січні в середньому по Україні випало від 7 до 10 мм опадів при нормі 40-50 мм. Дещо покращили ситуацію незначні лютневі опади», – зауважила Тетяна Адаменко.

Джерело: AgroTimes.