icon clock09.04.2020
icon eye3472
ПОДІЇ

ГОРЯТЬ ПЛАВНІ. ЛЕБЕДІ ЗАДИХАЮТЬСЯ

У Передмірці за три кілометра від будівель горить очерет. Клубні чорного їдкого диму сягнули вгору більше кілометра. Жителі села стурбовані, бо переживають не лише за забруднення атмосфери та щоб вогонь не добрався до їхніх помешкань, а й за родини лебедів, які роками живуть на ставку.

— Ці птахи всі окільцьовані, внесені до Червоної Книги, ми часто їх підгодовуємо, це ж така краса і радість, — каже передмірчанка Христина Михайлова. Жінка, стурбована можливими наслідками пожежі, зателефонувала в редакцію.

На виклик виїхали працівники рятувальної служби, поліції. За даними служби надзвичайних ситуацій, на Лановеччині щодня фіксують факти пожеж, особливо сухої трави. Гинуть тварини, птахи, та й екології нанесено чимало лиха. А ми ж цим дихаємо!

Став у Передмірці орендує Ю.Кравчук. За його інформацією, сухостій загорівся зі сторони села Котюжини (Збаразький район), про що йому повідомили охоронці. Вони ж і викликали пожежників. Підприємець каже, що місцеві жителі впритул до ставу випасають худобу. За цю територію саме він платить орендну плату, хоч водойма там повністю зміліла. А цим користаються пастухи, тож вони й могли підпалити пасовище. Об’єкт охороняють працівники фірми “Сазан”, але доступ від Котюжин відкритий.

Як би там не було — винні ті, хто палить, не думаючи про завтрашній день — про те, як це вплине на екологію, на хворих людей, на представників флори і фауни. А також, що немаловажно сьогодні, — скільки проблем і фінансових затрат завдають рятувальникам.

На місці злочину працює оперативна група, рятувальна служба.
Наталя ГАМЕРА