icon clock11.02.2020
icon eye1933
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОМАДА ЦІКАВИТЬСЯ: Чому міська рада відмовляється фінансувати Лановецьку районну лікарню?

  Від імені міської ради вкотре заявляю, що ми надаємо посильну фінансову допомогу районній лікарні.

  У 2019 році із бюджету Лановецької громади на лікарню передано 9 млн 368 тис.грн.

  З них – 974,4 тис. грн були спрямовані на оплату за енергоносії, для забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет, на зубопротезування та лікування зубів учасників АТО/ООС, на придбання медикаментів, лапароскопічної стійки з набором лапароскопічного інструментарію, комп’ютерної техніки та на придбання і встановлення натяжних стель в палатах  №2 та №5 терапевтичного відділення.

  8 млн 393 тис. грн – медична державна субвенція, яку міська рада передала повністю районному бюджету на співфінансування поточних видатків КНП “Лановецька районна центральна лікарня”.

  На 2020 рік у бюджеті громади передбачено 500 тис. грн на фінансування районної лікарні. Їх буде направлено на оплату спожитих енергоносіїв та на придбання предметів і матеріалів довгострокового користування.

  Також у 2020 році заплановано передати 2 млн 237 тис. грн державної медичної субвенції.

  Я завжди відстоюю позицію, що важливіше вдосконалювати матеріально-технічну базу та впроваджувати енергоефективні заходи. Це дозволить економити під час опалювального сезону кошти, які потім можна спрямувати на розвиток установи.

  Спробую роз’яснити ситуацію щодо повноважень та відповідальності за медустанови.

  Сьогодні на Лановеччині функціонує первинна і вторинна ланки медицини.

  Первинна ланка – це послуги, які надають сімейні лікарі, терапевти або педіатри. У нас її забезпечує КНП “Лановецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги”, де проводяться закупівлі обладнання, ремонти приміщень та виплачуються гідні заробітні плати. Власником цієї установи є Лановецька міська рада, яка опікується центром та забезпечує його фінансування.

  Вторинна ланка – це лікарі, які надають профільну медичну допомогу. У Ланівцях такі послуги забезпечує КНП “Лановецька районна центральна лікарня”. Вона залишилася під опікою районної ради.

  Населення часто не знає про цe, що дає можливість спекулювати ситуацією та перекладати відповідальність.

  Згідно зі статтею 322 Цивільного кодексу України тягар утримання майна лежить на власнику, якщо інше не передбачене договором або законом. Тому Лановецька міська рада не має повноважень втручатися в роботу районної лікарні та нести за неї відпо-відальність.

  Проте ми усвідомлюємо, що тут обслуговуються мешканці нашої громади, тому щороку надаємо посильну допомогу із місцевого бюджету.

Дякую за активність та щиро сподіваюся на ваше розуміння!

Міський голова Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.