icon clock21.07.2020
icon eye960
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОШІ ВІД СОНЦЯ: КОМУ ВИГІДНІ СОНЯЧНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

  Сьогодні в Лановецькому районі встановлено 43 сонячні електростанції (СЕС). Лідирує за кількістю село Лопушне — там їх зараз близько 10-ти.

  Встановлення власної СЕС гарантує споживачам не тільки енергетичну незалежність від держави, але й збереження екології. Це є важливим не лише у нашому районі, але й у всьому світі. Оскільки сонце — це відновлювальний ресурс, із постачанням електроенергії проблем бути не може. Сонце ніхто не скасує, а запаси газу та вугілля з часом можуть вичерпатись, і вони в рази більше приносять шкоди довкіллю.

  Проблеми СЕС пов’язані з технічними нюансами, наприклад, гроза чи перебої мережі. Це не настільки страшне явище, оскільки з будь-якою технікою можуть виникати проблеми.

  Сонячну енергетику на державному рівні підтримує «зелений тариф». За «зеленим тарифом» держава зобов’язана купляти надлишки енергії СЕС, що є досить таки вигідним для її власників. Виплати державою за 1 кВт становлять 4, 11 грн. Проводяться ці виплати стабільно. Періодичне коливання ціни напряму пов’язане із курсом євро.

  Щодо змін, то з 1 січня «зелений тариф» зменшився на 25 %. Урядовий законопроект №3558 передбачає знизити «зелений тариф» для СЕС на 60 %, що спричинило супротив органів місцевого самоврядування. «При прийнятті цього законопроекту зменшиться попит зацікавлення інвесторів у реалізації нових проектів СЕС» — інформує Solar Energy Association of Ukraine. Це певною мірою може ущемити розвиток цієї галузі у нашій державі.

  Однак, цікавим фактом є те, що в майбутньому СЕС можуть бути одним із факторів швидкого відновлення економіки після коронавірусної кризи з мінімальними вкладеннями у цю галузь. Це одна із основних причин подальшого стрімкого розвитку СЕС.

  В цілому, відновлювані джерела енергії до 2023 р. створять 9 млн. робочих місць. Це засвідчують міжнародні організації енергетичного спрямування IRENA, REN21 та IEA. Ці оптимістичні прогнози доводять доцільність СЕС на Лановеччині, тому що за СЕС — майбутнє екології району, майбутнє екології держави.

  Під час підготовки даного матеріалу було опитано власників СЕС у районі.

Із результатами опитування можна ознайомитись у таблиці.

  У висновку до таблиці можна стверджувати, що СЕС є вигідною у встановленні та користуванні, оскільки нарікання у її власників відсутні.

  Таким чином, ми переконались у необхідності та вигідності розвитку цієї галузі у нашому краї.

Автор: Сніжана СЕМЕНИШИНА,

студентка 3 курсу Галицького коледжу ім. В.Чорновола.