icon clock24.03.2020
icon eye340
ЛАНОВЕЧЧИНА

ДІЯЛЬНІСТЬ КНП “ЛАНОВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ПМСД” ЗА 2019 р.

    Комунальний заклад “Лановецький міський центр ПМСД” створено в січні 2018 року. У зв’язку з медичною реформою, в липні 2018 року відбулося перетворення закладу в комунальне некомерційне підприємство “Лановецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги”. В жовтні отримано ліцензію на медичну практику, в грудні підписано договір з НСЗУ.
    У час створення комунального некомерційного підприємства (КНП), матеріально-технічний стан закладу був украй важкий. Завдяки підтримці Лановецької міської ради, за короткий період було придбано комп’ютерну техніку в сумі 180 тис.грн, що дало можливість лікарям закладу за сучасними стандартами оформляти угоди з пацієнтами. Станом на 1 березня 2020 року підписано 14420 декларацій, що становить 116% від населення громади.
    Основною метою діяльності нашого закладу є налагодження комунікації з пацієнтами, надання кваліфікованої допомоги, здійснення моніторингу за їхнім станом здоров’я, забезпечення і дотримання прав та обов’язків пацієнтів. З метою покращення доступності до лікарів центру проведено зміни в графіку роботи: з позмінного 4-годинного прийому людей перейшли на 8-годинний робочий день, а в суботу працює черговий лікар у поліклініці.
    В структуру КНП входять: три АЗПСМ — м.Ланівці, с.Якимівці, с.Юськівці, та фельдшерські пункти в Оришківцях, Волиці, М.Кусківцях, Краснолуці, Татаринцях, Загірцях, Михайлівці.
    Ефективну діяльність закладу забезпечує кваліфікований кадровий потенціал. Неабиякого значення для продуктивності роботи мають стосунки керівника з колективом, побудовані на принципі довіри й поваги. Із 13,5 зайнятих ставок лікарів маємо вакансію на 4,25 ставки; середній медичний персонал — 24 ставки (вакансія — 6,5); молодший медперсонал — 3 (вакансія — 2 ставки); інші посади — 8,5 (вакансія — 2,5).
    У 2018 році фінансування закладу проводилось за рахунок медичної субвенції (2 970 тис.грн) та коштів міського бюджету (327,8 тис.грн, в т.ч. енергоносії 148,5 тис.грн). Заробітна плата — 2 844,7 тис.грн (96% від бюджету).
    З 1 січня 2019 року фінансування відбувається за кошти Національної служби здоров’я України (НСЗУ) відповідно до встановленого тарифу за пацієнтів, з якими підписано угоди (декларації):

  • кошти НСЗУ — 7 826,4 тис.грн;
  • міського бюджету — 188,1 тис.грн. на енергоносії;
  • платні послуги, благодійні внески — 36,2 тис.грн;
  • заробітна плата — 6 088,8 тис.грн.(78% від бюджету).

  З власних коштів на розвиток закладу виділено 1 350,5 тис.грн.

    Проведено поточний ремонт АЗПСМ с. Якимівці, ремонти АЗПСМ с.Юськівці, 8 кабінетів АЗПСМ м.Ланівці та у ФП сіл Оришківці, Загірці та Михайлівка.

    Всі АЗПСМ 100% забезпечені медичним обладнанням відповідно до вимог НСЗУ. Всі заклади забезпечені медикаментами для надання невідкладної допомоги, засобами індивідуального захисту, канцтоварами, паливно-мастильними матеріалами. За Програмою державних гарантій отримано 3 службові автомобілі Renault Duster, два загальною вартістю 875 560 грн і один за 434 400 грн; 2 комплекти телемедичного обладнання вартістю 222 тис.грн.

    У 2020 році відкрито кабінет діагностики, де проводиться вимірювання артеріального тиску, пульсоксиметрія, загальний аналіз крові, сечі, цукор крові, рівень холестерину, швидкі тести на гепатит, ВІЛ-інфекцію, вагітність; ЕКГ.

    Для забезпечення виконання даних послуг Лановецьким міським центром ПМСД за власні кошти придбано сучасне лабораторне обладнання на суму 340 тис.грн: гематологічний аналізатор крові, що надає можливість отримати 20 параметрів показників крові; аналізатор сечі, що надає 10 параметрів показників сечі; коагулометр, необхідний для дослідження показників крові хворих з важкою серцево-судинною патологією.

  Пацієнти, які зареєстровані в лікарів КНП “Лановецький міський центр ПМСД”, за направленням лікаря обстежуються на цьому обладнанні безкоштовно.

  Але, не дивлячись на великий об’єм проведених заходів із покращення матеріально-технічного стану закладу, в 2020 році плануємо провести ремонт 3 поверху поліклініки із створенням кол-центру, де пацієнти зможуть у зручний для них час записатись на прийом до лікаря, отримати інформацію про роботу закладу.

    Враховуючи складну ситуацію з поширенням захворювання на коронавірус, сьогодні прийнято необхідні заходи, направлені на створення безпечності для медпрацівників та пацієнтів. Відтак, Лановецькою міською радою 18 березня виділено 50 000 грн на придбання предметів індивідуального захисту, медикаментів невідкладної допомоги. На даний час заклад частково забезпечений одноразовими масками, рукавицями, респіраторами, окулярами, халатами, деззасобами. Найближчим часом даний запас буде поповнено.

ДО УВАГИ КРАЯН!

На період карантину рекомендуємо пацієнтам утриматись відвідин сімейного лікаря з метою профілактичних оглядів, планових щеплень, отримання довідок.

З будь-якими питаннями стосовно здоров’я, окрім екстрених випадків, рекомендуємо звертатись до свого лікаря по телефону.

Обмежити відвідування пацієнтів у стаціонарі райлікарні.

При зверненні в медичний заклад пацієнти обов’язково повинні одягнути бахіли та маски.

Людмила РУДНІЦЬКА,

головний лікар КНП «Лановецький міський центр ПМСД».