icon clock24.08.2019
icon eye694
СВІТ

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ: ЯК СВЯТКУЮТЬ УКРАЇНЦІ В АМЕРИЦІ

  Марія Іванівна Петрук – уродженка Вербовця. Із 1977 року до 2011-го жила у Ланівцях, працювала у Лановецькій СШ №2, де викладала німецьку й англійську мови. Одночасно працювала більше 20 років перекладачем з німцями. У серпні 2011 року переїхала у США до сина. Марія Петрук розповідає, як українці в Америці відзначають День Незалежності:

  – Америка… Чужа і далека сторона. Тисячі миль від України. Я б сказала, край світу. Та доля чомусь розпоряджається так, що українці в пошуках кращого життя ніколи не зважали на відстані – залишали рідну землю і їхали в далекі світи, щоб заробити на кусок хліба собі та своїм дітям. Вони ніколи не жаліли своїх сил і здоров’я, щоб тільки діти їхні жили в достатку. Не знаючи, яка доля чекає їх за океаном, вони, ніби журавлі, відлітали в далекі світи. Там, за океаном, облаштовують свій побут і, важко працюючи, ні на хвилю не забувають про рідну землю, свою вишневу Україну  з  чудовою солов’їною мовою, багатими культурними традиціями, свою віру християнську.

  Тут, далеко від рідної землі, кожна українська сім’я свято шанує наш національний одяг.

Вишиванка є найсвятковішим і найвишуканішим предметом одягу до кожного свята чи якоїсь іншої урочистості. Щорічно при кожній українській церкві у Пармі проводять фестивалі. То є можливістю для спілкування українців. На фестивалі можна поласувати варениками чи борщем, зустріти знайомих або друзів, послухати українських пісень, самому закружляти у легкому і плавному «Київському вальсі». Щорічно у місті до Дня Незалежності України відбувається парад, в якому беруть участь більшість українців. Колони формуються здебільшого за належністю до тої чи іншої церкви. На вулиці, яка в Пармі називається Українським селом (Ukrainian Village), ніде голці впасти. Тисячі українців виходять на парад. Вулицю прикрашають українські й американські прапори та інші національні символи. Люди скандують: «Слава Україні! Слава нації! Україна – понад усе». Їх обов’язково завжди підтримують сусіди-поляки, серби і, звичайно ж, американці. Українських дітей засипають цукерками американці, які стоять на тротуарі. Так ідуть до трибуни, яка встановлена в парку біля погруддя нашому генієві Тарасові Шевченку. На трибуні представники України й Америки. Тут відбувається мітинг.