icon clock27.07.2019
icon eye208
ЛАНОВЕЧЧИНА

Застереження: АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

  Цьогоріч появу американського білого метелика другого покоління помічено 13 липня, масовий літ шкідника розпочався 21 липня й триватиме 11-14 днів. Чисельність гусениць та шкода, яку вони завдадуть зеленим насадженням краю, будуть значною, оскільки друге покоління завжди більш чисельне, адже одна самка може відкласти до 2500 яєць. Найбільше постраждають плодові, декоративні, лісові та інші дерева та кущі, що ростуть на добре освітлених ділянках.
  Рекомендується: для запобігання поширенню шкідника проводити обстеження зелених насаджень, при виявленні гілок з гніздами гусениць, їх необхідно зрізати й одразу закопати в ґрунт. У період заляльковування шкідника, на стовбури дерев варто накладати ловильні пояси та через кожні 5-7 діб проводити знищення лялечок.

  Для боротьби з гусеницями молодшого віку (ІІ-ІІІ), котрі живляться епідермісом листя, ефективними є обробітки хімічними інсектицидами (Карате 050 ЕС, к.е 0,2-0,4 л/га). Застосовують також біологічні препарати, що здатні знищити 85-100% гусениць (Лепідоцид БТУ 2-4 л/га, Бітоксибацилін 2-3 л/га, Біоінсектицид Скорадо-М 3-5 л/га). Щоправда, діють вони повільніше – загибель гусені настає на третю-п’яту добу після обробітку. Однак, біологічні препарати проявляють післядію, тож у наступних поколіннях шкідника, в метеликів, що вижили після обробітків, знижується плодючість, знижується рівень відродження гусениць.

  У плодових садах, де забезпечено належний рівень догляду за рослинами, АБМ значної шкоди не завдає.

  Застереження! На території населених пунктів – вулицях, парках – хімічні обробітки заборонені.

Автор: А.МАТВЕЙКО,,державний інспектор.