icon clock05.06.2020
icon eye349
ЛАНОВЕЧЧИНА

За активність – у храм мистецтва

  Як часто ви берете участь в розіграшах, вікторинах, конкурсах? А як часто здобуваєте перемогу? Так ось реальний приклад — жителька села Молотків Юлія Скакун взяла участь в онлайн-вікторині про життя та творчість народного художника Івана Марчука, що була опублікована на офіційному сайті райдержадміністрації та в мережі Facebook та приурочена дню народження митця (нагадаємо, що народився Іван Степанович 12 травня у с.Москалівка), і здобула перемогу, давши найбільшу кількість правильних відповідей. Автори та ініціатори вікторини анонсували, що переможцю організують поїздку до єдиного в світі музею Марчука, котрий знаходиться на його малій Батьківщині в с.Москалівка.

  Про творчість, здобутки та визнання художника Івана Марчука написано, сказано, опубліковано, показано багато, однак лише наочно побачивши його картини, так би мовити, безпосередньо торкнутися до його дітищ — ось справжнє розуміння філософії, яку він вдало і по-своєму передає в картинах. Юлія Скакун — переможець вікторини — мама трирічної дівчинки Єви, перебуває в декретній відпустці. За фахом — бухгалтер, однак дуже цікавиться історією рідного краю, здобутками наших земляків, культурними надбаннями. Тож і не дивно, що не змогла оминути можливість взяти участь у вікторині, однак що переможе — навіть не сподівалася.

  Поїздка в музей Івана Марчука стала  відкриттям для Юлії та Єви, яка також любить малювати і бачила на картинах і кицю, і гаву, і пташку… Здавалося б, відстань від Молоткова до Москалівки недалека, однак раніше їм ніколи не доводилося там бувати. Екскурсію провела заслужений вчитель України Галина Поплавська, яка повела присутніх шляхами Івана Марчука від Москалівки до Львова, а потім до Києва, Москви та далекого закордоння. Також розповіла про повернення митця до України та візити до рідної Москалівки, про переживання художника, його авторський стиль написання картин, філософію любові людини і природи і т.д.

  Юлія та маленька Євочка отримали колосальне задоволення. Окремим додатковим бонусом для переможниці, що був сюрпризом до останнього моменту, була телефонна розмова з Іваном Степановичем. І хоча тремтіли руки та голос у Юлії, вона, опанувавши себе, поділилася враженнями від побаченого, а художник, в свою чергу, подякував за увагу та гідну оцінку його картин.

  Фарт чи ні, однак не кожен житель нашого району може сказати, що він був у єдиному музеї Івана Марчука, якому, до слова, завжди боліло його мінімальне визнання тут, в Україні, яку він так палко любить і малює. Шкода, що музей, під який було закладено перший камінь, так і не побачив ні свого початку, ні офіційного відкриття. Однак, на Лановеччині ми маємо не просто родзинку, а унікальний храм мистецтва Івана Марчука, де є оригінали картин, копії, його ранні начерки, скульптури і т.д.

  Для Юлії Скакун та її донечки зустріч із творчістю художника стала ще одним приводом пишатися нашим краєм. На згадку вони отримали пам’ятні сувеніри. Тож запрошуємо усіх активних жителів краю брати участь в освітньо-культурному житті району — в нас є ким гордитися і що розповідати!

Автор: Сніжана КРЕЩУК. _