icon clock14.09.2019
icon eye530
ЛАНОВЕЧЧИНА

З РОКЗАКАМИ — НА ВИХІД?.. або ЧИ БУДЕ 11-й КЛАС У ВИШГОРОДКУ

  Рішення МОН розформувати випускний клас у Вишгородку викликало хвилю обурень серед батьків та учнів, які відразу забили на сполох.

  На другому тижні навчання 11-класникам Вишгородоцькій школи повідомили про те, що закривають їхній клас, бо там залишилося 4 учні. А згідно з наказом Міністерства освіти і науки, учні 10-11 класів, в яких навчається менше 5 дітей, мають перейти на домашню форму навчання, або ж в іншу школу, де є повний клас. Для дітей та батьків у селі така новина стала шоком.

  Першого вересня — на урочисту лінійку, а 4-го — всім класом забрати документи. Про те, що одинадцятикласникам Вишгородоцької ЗОШ на початку навчального року доведеться змінити школу, дітей та батьків повідомили вже після початку навчання. Відповідне рішення прийняли у Міністерстві освіти. Натомість, батьки такі нововведення назвали невдалим експериментом над їхніми дітьми.

  Вишгородоцька ЗОШ — одна з опорних шкіл у Лановецькому районі. Тут навчається більш ніж 100 дітей з навколишніх сіл, та вперше за роки існування закладу цього року до 11 класу пішло менше 5 учнів.

  Найближча від Вишгородка одинадцятирічка, де могли б навчатися випускники, розташована за 10 кілометрів. Їхати туди треба польовою дорогою попри ліс, тож, батьки категорично проти. Тим часом у Міністерстві освіти підрахували, що рік навчання одного учня коштує понад 20 тисяч гривень — це втричі більше від норми. Тож чиновники вважають, що вигідніше працевлаштувати вчителів в іншому закладі і довозити учнів.

  В обласному управлінні освіти запропонували два виходи з ситуації:

  — Наказ про освіту, юстований 20 серпня, говорить про те, що індивідуальна форма навчання функціонує для початкової та середньої школи. Для старшої школи такого немає. Є сімейна форма навчання, або довіз до інших навчальних закладів, — зазначила начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома.

  У відділі освіти РДА запропонували батькам та дирекції школи знайти п’ятого учня, аби не розкомлектовувати випускний клас.

  За матеріалами Інтернет-видань.

  Від редакції: Коли матеріал готувався до друку, надійшла інформація про те, що проблему, яка виникла у Вишгородоцькій ЗОШ, вдалося вирішити позитивно. Керівництво школи і батьки взяли до уваги пропозиції відділу освіти і все ж таки знайшли ще одного учня, який приїжджатиме сюди на навчання з с.Лопушне. Це підтвердили у районному відділі освіти та директор школи Андрій Бойко.