Козацьке коло-2019: РАЙОННА ПАТРІОТИЧНА ГРА ВЖЕ РОЗШИРИЛА КОРДОНИ

 28 травня в с.Молотків відбувся ХVІІІ збір дитячо-юнацьких об’єднань «Козацьке коло-2019», приурочений 76-й річниці пам’яті жертв Молотківської трагедії та Дню Героїв. Уперше до лановецьких козачат приєдналися козаки та козачки з сусіднього району Хмельницької області. В змаганнях взяли участь близько 300 дітей з Лановецького району, враховуючи Борсуківську громаду (13 команд-козацьких куренів), та 130 дітей з Теофіпольського району (4 курені).

  – Це дуже важливий і цікавий захід для Тернопільської області як по формі і змісту військово-патріотичного виховання, так і по формі співпраці з нашими сусідами з Хмельниччини, – звернувся до присутніх на урочистому відкритті один із почесних гостей – заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик. – Це такий унікальний досвід, який потрібно запозичити та перенести в інші райони. Ми зібралися в місці, де 76 років тому відбулася найбільша трагедія, можливо, у всій нашій області. І саме сьогоднішній захід показує, що на місці вбитих, спалених українців через багато років ми демонструємо появу нових патріотів, які продовжать боротьбу за Україну. Думаю, що це найвищий прояв зміни покоління та боротьби за нашу державу. Лановеччина активна в своїх патріотичних налаштуваннях, тому ми спокійні за те, що буде завтра. І це для нас найважливіше!

  Зі словами подяки організаторам свята звернувся голова Теофіпольської районної ради Андрій Петринюк. Завзятості, успішних стартів та перемог у змаганнях побажав юним козачатам голова Лановецької РДА Юліан Сірант. Один з ініціаторів проведення традиційного на Лановеччині «Козацького кола» саме у Молоткові та вперше за участі представників сусідньої області, виходець з Молоткова, наказний отаман Тернопільського обласного коша українського козацтва, генерал-хорунжий Володимир Мосейко вручив Ю.Сіранту медаль Гетьмана Мазепи «За вагомий внесок у справу розвитку, відродження та єдності українського козацтва, ствердження національної ідеї» та відзначив подяками організаторів цієї патріотичної гри – Олександра Батожного, Андрія Петринюка, Руслану Кушнір, Романа Зубрицького, Неонілу Дзюбу, Петра Вільшинського.

  Між громадськими організаціями козацького спрямування, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Лановецького району Тернопільської області та Теофіпольського району Хмельницької області був підписаний Меморандум, в якому йшлося про влаштування у с.Молотків «Волинсько-Подільської Січі», створення бази для проведення фестивалів та навчальних вишколів.

  Міжрайонний, а точніше міжобласний, ХVІІІ збір дитячо-юнацьких об’єднань «Козацьке коло-2019» розпочався поблизу місцевої школи. Далі колона рушила до Меморіального комплексу Молотківської трагедії, де діти та представники влади поклали квіти біля пам’ятних місць. Потім через дамбу перетнули межу Тернопільської та Хмельницької областей та отаборилися уже на Теофіпольщині. Тут юних козачат очікували досвідчені козаки з громадської організації “Десантно-козацький рій”. Більшість із них були учасниками АТО і привезли з собою зразки зброї, що використовувалась у боях. Хлопці і дівчата з цікавістю роздивлялись її, а ті, хто приїхав на змагання напередодні, ще й захоплено обговорювали фільм про Крути, який демонстрували тут просто неба, вечірні посиденьки біля ватри та особливості ночівлі у наметах в обіймах лісу.

  На місці таборування була польова козацька кухня, де кожного охочого пригощали смачною юшкою, кашею та запашним чаєм. У вільний час діти грали у футбол, волейбол та інші рухливі ігри, смажили шашлики, готували й іншу їжу на обід. Захоплено слухали духовиків з Вербовецького оркестру «Золоті струни», під супровід якого проходило й урочисте відкриття змагань.

  В козацькій грі «Фірман султана» (смуга перешкод), конкурсах спритності та влучності (стрільба з пневматичної гвинтівки) та «Як козаки силою вихвалялися» (перетягування линви) визначилися переможці. Перше місце здобула команда Вербовецької школи, москалівчани посіли друге місце. Третє місце отримала команда Теофіпольської школи №1. Переможців і призерів нагородили грамотами й цінними подарунками.

  Атмосфера була неймовірною, учасники та вболівальники залишилися задоволені святом козацької слави.І наступного року зустрінуться знову!

Автор: Яна КРАВЕЦЬ,

студентка ІІІ курсу Галицького коледжу ім.В.Чорновола.