І ОДИН У ПОЛІ ВОЇН, КОЛИ ЗБРОЯ – ЦЕ СЛОВО

  Шановна редакціє “Голосу Лановеччини”, дозвольте на сторінках газети, яку читають багато людей, висловити свою точку зору, хоча це більше схоже на обурення чи крик душі. Я вмисне не пишу у соцмережах коментар, бо там величезне засилля бруду і неправди, злоби і заздрості. Іноді враження складається, що “зливають” туди різний непотріб, використовують, як трибуну для самоствердження й словесні безграмотні змагання, бо нема цензури, ніхто не перевіряє факти й не редагує дописи, тому можна паплюжити всіх і все. І за це нічого не буде, а текст в любий момент можна стерти.

  Мене навіть не дивують висловлювання деяких так званих фейсбучних “народних контролерів”, як дивують ті, хто під їхніми постами підтверджує свою солідарність з ними, ставлячи лайк. Вони хоч іноді задумуються, де правда, і з якою метою викидається на загал така писанина?!.

  Хочу через газету звернутися до Андрія Козака як молодої, освіченої людини з педагогічною освітою, який мав би подавати дітям приклад суспільно-корисної праці, ввічливості, толерантності, чесності.

  В одній із ваших публікацій у фейсбуці ви пишете про мера Лановець Романа Казновецького такими образливими словами, що зачіпають честь і гідність людини, що є відкритим правопорушенням з погрозами. Не хотіла би опускатися до вашого рівня, але дозволю собі процитувати ваші записи, бо не кожен читач зрозуміє, що саме мене так обурило. “Європейський казнокрад – Казновецький…”, “обурений барон Казновецький в відеозверненні блеяв…”, “за роки керування інопланетянина…”, “мені цікаво, що курить чи нюхає наш мер разом з його заступниками, які отримують зарплати, які Ланівчанам і не снилися в солодких снах і ще нагло розкрадають і приватизовують все що залишилося в місті?!!! Марихуану, клей чи щось покруче???”, “Ланівці одне з самих відсталих міст України, а мер літає по США за державні кошти, по Європі набиратися досвіду… а молоді в Ланівцях немає, діти спиваються… спортивний футбольний гурток закрив, дітям немає де подітися…”, Скажу вам так, зоопарку бути… і я навіть знаю, хто буде там першим клоуном…”, “Час пливе і скоро люди будуть знати правду за всі мільйоні розкрадання, за всі лиха, які ці негідники принесли людям!!! Розплата гряде, і гряде дуже швидко!!!”

  Нагадаю, що це пише педагог. Але ж читають і лайкають його пост в тому числі й ті, хто мав би усвідомлювати, що в такій образливій формі подібне не писала б освічена людина.Ви, пане Козак, жили і працювали за межами України, то мали б знати, що в США голова ОТГ не їздив за бюджетні кошти – подібні поїздки, а ще різного роду семінари, конференції, тренінги, в тому числі й в Україні, – все це організовується за кошти платників податків з Америки, Канади, Європи. І про це Казновецький звітував перед громадою. А загалом, про все, що робить міська рада і на що витрачає бюджетні кошти, вони повідомляють. У соцмережах і в газеті, що доступно всім. Але ж ви і вам подібні не хочуть цих звітів читати, а читають лише короткі сенсації в інтернеті про чужі недоліки, до того ж у ганебній формі. І це темне сміття розвіюється зі швидкістю світла. Ось і маємо потім булінг, пасивність (і молоді, і дорослих), чвари, взаємні образи, ненависть, заздрість поміж близькими людьми.

  Ви звинувачуєте мера і працівників міської ради в казнокрадстві, в тому, що “нагло” приватизували все, що можна було… Це серйозні звинувачення, за якими слідкують відповідні служби. Оперуйте фактами, а то ви тільки розкидаєтеся порожніми фразами. Насправді все це можна легко перевірити і тоді ваші прихильники будуть розчаровані правдою, далекою від ваших необгрунтованих заяв і бурхливих фантазій. А щодо того, що Казновецький божився зберегти завод, то ситуація із цукровою галуззю типова для України… Ланівці, на вашу думку, відстале місто? Ви серйозно? Воно таким стало, чи було? І це також вина Казновецького? Та воно ж прокинулося за останні декілька років. Ніхто не заперечує (бо про це вони писали і наголошували, не приписуючи собі заслуг попередників), що проекти на освітлення, на очисні споруди були підготовлені ще до того, як мером обрали Р.Казновецького. А за його головування здійснено чимало. Можу нагадати: освітлення, тротуари, ліхтарі, лавочки, відеокамери, сміттєві баки, дитячі та спортивні майданчики, стадіон, матеріальне заохочення талановитої молоді, реалізація багатьох проектів, де залучено сторонні кошти у співфінансуванні з міського бюджету. Тут варто згадати хоча б про культурний центр Єловицьких у колишньому кінотеатрі, доступ до якого необмежений. І це тільки те, про що я пам’ятаю, читала.

  Молоді немає де подітися? Що правда? Хто має бажання, той знайде місце для дозвілля, занять спортом, гурткової роботи, творчих зустрічей. А в тому, що молодь спивається, Казновецький винен? Та вони всіх запрошують до співучасті в різних заходах, проектах, просять подавати дієві пропозиції, зокрема, до формування бюджету громади, кличуть на толоки разом з ними у вихідні, та навіть на велопробіг, дні села, міста… А як працює молодіжна рада, ви знаєте, Андрію Козак? Чи з фотоапаратом цікавіше ходити і підловлювати, що не так у місті і селах громади?

  Ви пишете, що як і зроблять щось, то все не так. Чи може то Казновецький платить працівникам зарплату в конверті, не якісно вкладає бруківку, засипає ями на дорозі в дощ, по ночах краде троянди з впорядкованих клумб, бруківку для тротуару, пісок, щебінь, городину “помагає” викопувати добрим господарям; сміття викидає у невстановленому місці, спалює рештки з садів і городів, нищить лавочки, дитячі качелі, фігурки у фонтані, б’є ліхтарі, не обкошує хащі навколо приватних будинків?.. Чи, може, йому байдуже, яка дорога в місті і селах, бо літає на власному гелікоптері, плаває на яхті? А може в нього захмарні статки вдома? Та сьогодні, судячи з фотографій у соцмережах, навіть ті, хто кричить, що “бідний”, відпочивають за кордоном, подорожують. А Казновецький винен, що в Ланівцях промислові підприємства не працюють, басейну немає, роботи немає, суцільна бідність і п’янство… Так?

  Я Романа знаю ще дитиною. Він не заслуговує на такі образи і звинувачення, тим більше в плані “що курить, чи нюхає”. При його здоров’ї це якраз “влучно” сказано. Він завжди був і залишається добрим і милосердним, відкритим і людяним, чесним і справедливим, ніколи не ігноруючи ні дітей, ні старших людей. А обіцянки ми всі вміємо давати, та не завжди виходить їх дотримуватися. І не зовсім з нашої вини, тому не треба непотрібних ярликів вішати на одну людину. Він то вже досить багато корисного зробив за своє життя, навіть і в плані волонтерства. А що зробили корисного для громади ви, Андрію, і читачі, що лайкають ваші пости? А для України? Про відкритість у роботі міської ради знаю не з фотографій і селфі, а з їхніх звітів перед громадою. Ви їх читаєте в “Голосі Лановеччини”, чи на сайті міської ради, чи в загальнодоступних групах? Чи читають цю інформацію ваші прихильники, які лайкають пости з суцільною ганьбою? Ви аналізувати й перевіряти інформацію вмієте? А відвалені плити біля пам’ятника – це не та тема, щоб тикати в інтернеті. Зберіть таких же активістів і зробіть добру справу. А стосовно зооботанічного саду, то це не цирк, щоб там були клоуни. Насправді задум хороший, але цей проект не може реалізувати міська рада власними зусиллями. І ви добре це знаєте. А звернення голови ОТГ до президента, на мою думку, справедливе. Це ще раз говорить про те, що не завжди наші бажання співпадають з можливостями. Ми всі хочемо кращого життя, сподіваємося на владу, але не забуваймо про те, що будь-яка критика має бути конструктивною. Будьмо толерантними. Людяними.

Автор: Лариса РУДНІЦЬКА,

м.Ланівці.