ОСНОВНІ ПОРАДИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ

  Управління часом – це дія або процес тренування свідомого контролю над кількістю часу, затраченого на певні види діяльності, що  істотно збільшує продуктивність та ефективність праці. Вміло управляючи часом можна вдосконалити свої навички, методи й інструменти, що використовуємо під час реалізації конкретних цілей, завдань і проектів. У цьому наборі – широкий спектр діяльності, зокрема планування, розподіл, постановку цілей, делегування, аналіз тимчасових витрат, моніторинг, організацію, складання списків і розстановку пріоритетів.

  Безумовно, складо раптово змінити спосіб життя, але ці прості поради допоможуть зекономити безцінний час.

  1. Точно визначіть свою мету. Чимало людей просто марнують свій час і сили на якісь справи, до кінця так і не усвідомлюючи, чого, зрештою, хочуть досягти.

  2. Зосередьтеся на найголовнішому. Запишіть у нотатнику всі свої справи, зберігаючи порядок їх значимості. Не переживайте, якщо до кінця дня виконаєте лише один чи два пункти. Іншого дня знову сконцентруйтеся на головному. Цей алгоритм дасть можливість змобілізуватися.

  3. Вигадуйте для себе стимули. Зазвичай на перший план ми висуваємо саме ті завдання, які хочемо робити, ігноруючи ті, що дійсно важливі. Отож стимулюйте себе, аби змінити поняття «повинен» на поняття «хочу», тоді ваша продуктивність автоматично підвищиться.

  4. Встановіть дедлайни. Один із способів зв’язати себе зобов’язанням – окреслити чіткі строки, відведені для виконання того чи іншого завдання. Одна річ сказати: «Я відповім на лист за першої ж можливості», і геть інша: «Я відповім на лист, а тоді піду обідати». У першому випадку ви оправдовуєте себе, а в іншому – ставите себе в рамки. Тому дедлайн потрібно визначити адекватний, іншому разі, невстигнувши виконати завдання, ви охолонете до справи й відмовитеся від неї. Тож непохитно дотримуйтеся термінів.

  5. Привчіться до записника й завжди звіряйтеся з ним.

  6. Починайте одразу реалізовувати намічене. Перед тим як приступити до роботи, люди, зазвичай, впорядковують свої робочі столи, дивляться у вікно, поринають у газетний кросворд, випивають філіжвнку кави, а тоді дивуються, чому це їм на все часу не вистачає! Томк, якщо у вас є справи,не відкладайте їх на потім.

  7. Використовуйте час повністю. Завше є можливість значно збільшити свій ефективно-продуктивний час. Приміром, під час поїздок, очікування чи, навіть, сніданку можна, принаймні, спланувати свій робочий день, обміркувати майбутні завдання, переглянути записи, що неодмінно пригодяться згодом.

  8. Змінюйте заняття. Час від часу змінюючи заняття, ви долаєте відчуття втоми й, відповідно, виконуєте більше роботи.

  9. Починайте день раніше. Прокидаючись вранці хоча б на 15–20 хвилин раніше звичайного, ви задаєте тон усьому дню.

  10. Виховуйте пошану до свого часу. Виробіть звичку подумки оцінювати час – і ви почнете по-іншому ставитися до нього. Таким чином вам буде легше судити про те, чи варто приділяти увагу тим дрібницям, що прориваються у ваш робочий графік.

  Отож, ці не складні і, ймовірно, банальні поради можуть стати вирішальними у плануванні свого часу. Зверніть на них увагу, випробуйте і час нарешті перестане бути вашим постійним супротивником.

  Час – чи не найцінніший життєвий ресурс. Кожна людина повинна з усією серйозністю на сумлінням підходити до розподілу часу та організації свого робочого дня, аби не заблукати в тенетах невиконаних справ.